Bozyazı denilince akla gelen şeyler nelerdir? İlçenin havası nasıldır?

Bozyazı ilçesinin tarihinden söz ederek başlayalım. Mersin’in sevilen ilçesi Bozyazı hakkında hiç bilmediklerinizi içeren yazımıza hepiniz hoş geldiniz. Bozyazı, içinde bulunmakta olduğu bölge açısından Tarhundaşa adlı bir Krallığın içinde bulunmakta olan bir yerdi. Bu sözü geçen krallık, milattan önce gerçekleşen ve yaşanan bir zaman diliminde hüküm sürmüş olup, Luwi kavimlerinin de yaşamış olduğu bir yer olması ile bilinir. Asurlular bir zamanlar, yani aslında oldukça eski zamanlarda, bu kısma tamamen başka bir ad vermişti. Samo kolonisi olarak da kullanılmış olan bu yer, ticaret merkezi olarak da epey bir süre boyunca birçok kişi tarafından kullanılmıştı. Büyük İskender bir gün vefat eder ve bu kısım birtakım bölgeler arasında geçen savaşlar sonucunda Ptolemais adında bir gruba kalır.

Bozyazı Tarihi

Önem arz etmekte olan bir bilgi daha vermek gerekir ki Bozyazı ilçesinin olduğu kısım Romalılar döneminden hemen sonra Bizanslıların egemenliği altına girmiştir. Abbasiler ve Emeviler yaz mevsimi zamanlarında burayı oldukça sık bir şekilde işgal etmiştir ve büyük kayıplar yaşanmıştır. Bozyazı ilçesinin bulunduğu bölgeyi Türklerin kendi egemenlikleri altına alıp buraya yerleşmesi ise tamamen net bir bilgi ile Birinci Alaaddin Keykubat dönemine tekabül etmektedir diyebiliriz. Bu da net bir tarih olarak 1228 yılında gerçekleşmiş önemli bir durumdur aslında, birçok kişi de bu bilgiyi bilmektedir. Bu bölgeye yapılmış olan ilk yerleşmeler ise Yiva isimli bir boya mensup olan bazı Türkler aracılığı ile olmuştur. Çok daha sonraki yıllarda ise 1487 senesinde burası artık bu olay ile birlikte tamamen Osmanlı egemenliği altına girmiştir.

bozyazi geceleri
bozyazı geceleri nasıldır?

Günümüzde bulunan Bozyazı ilçesi ise Gürlevik Köyü ve Beyreli Köyü adında iki tane küçük köyün birleşmesi sonucunda 1966 senesinin güneşli ve mutlu bir Haziran gününde ilk önce belediyelik olmuştur. Aradan tam tamına 22 sene geçer ve Takvim yaprakları 28 Eylül 1988 tarihini gösterdiği zaman ise Bozyazı artık ilçe haline gelmiştir.

Bozyazı Coğrafi Konumu

Gelelim Bozyazı ilçesinin coğrafi konum bilgilerine. Bozyazı ilçesinin güney kesimlerinde bulunan Akdeniz, sahilinin berraklığı ve temizliği ile biliniyor. Kuzey kesiminde ise Toros Dağları’nın etrafını donatmış olduğu Mersin – Antalya adı verilen karayolunun üst taraflarında bulunan küçük ama ilgi çekici bir ilçedir Bozyazı. Doğu kesimlerinde ise Aydıncık’ı görürsünüz. Batıya çevirdiniz mi başınızı Anamur her zaman oradan size gülümser. Bozyazı adı ise burada henüz sulu tarıma geçilmeden evvel yani bir önceki zamanda bulunan Bozyazı görüntüsünden gelmektedir diyebiliriz. Gürlevik ise ilk yerleşim merkezidir. Bu yerleşim merkezinin güney kesiminde bulunan boz renkteki ve oldukça verimsiz olan topraklar toplum tarafı ve yöre halkı tarafından boz alan olarak nitelenir. Bozyazı adı asıl buradan gelir.

Bozyazı Gezilecek Yerler Rehberi

  • Nagidos Antik Kenti

Bozyazı gezilecek yerler rehberi konumuzun ilk durağı bir antik kent oluyor. Nagidos Antik Kenti her daim gidip gezip inceleyebileceğiniz müthiş bir tarihi alan. Bölgede bulunan birçok kalıntı, Bozyazı ilçesinin kıyıya en yakın kesimlerinin üst bölgelerinde bulunmaktadır. Nagidos Antik Kenti’nin kim tarafından hangi yıllarda kurulmuş olduğu bilgisi ise kimsede yoktur. Antik kentten günümüze kadar gelebilmeyi başarmış olanlar ise su duvarları, kerpiç duvarlar, agora, köprü ve künk sistemidir.

  • Softa Kalesi

Bozyazı gezilecek yerler rehberinde ikinci durağımız ise ihtişamı ile büyüleyen, birçok kişinin ilgisini çekmiş olan bir kale oluyor. Softa Kalesi, ilçenin merkez kesimine yaklaşık 8 ila 10 km’lik bir uzaklıkta Fıdık adında bir tepenin üst kısımlarında yer alması ile biliniyor. Antik Çağ’da yapılmış olduğu tahminler arasında yer alıyor olsa da Softa Kalesi’nin ne zaman yapıldığı konusunda kimsede net bir bilgi yok. Softa Kalesi, Osmanlı ve Bizans zamanlarında restore edilmiştir ve tekrar tekrar kullanılmıştır. Kale içerisinde iki döneme de ait olan kalıntılar ve buluntulara rastlamak mümkün oluyor. Softa Kalesi, moloz taşlardan ve kesme taşlardan yapılmıştır. Kaleden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan şeyler ise hamam ile alakalı bazı kalıntılar, su duvarları ve su sarnıçları olmuştur.

bozyazi tatil yerleri
bozyazı ilçesi tatil yerleri nereler
  • Kilise Burnu

Gelelim Bozyazı ilçesi gezilecek yerler rehberi konumuzda üçüncü önemli durağımıza. Kilise Burnu, ilçesinin merkez kesimlerine tam olarak 14 km’lik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Akkaya Köyü’nün içerisinde konumlanmış olan Kilise Burnu ise mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında da her zaman için yer alıyor diyebiliriz, kesinlikle gidip görmeniz gereken yerlerden birisi. Erken Bizans Dönemi’ne ait buluntular buralarda bulunmaktadır. Geç Roma denildiği zaman da akla hep ilk önce Kilise Burnu gelir. Kilise Burnu’nda kilise, sur, yapı ile alakalı birtakım kalıntılar günümüze kadar ulaşmayı başarmış dayanıklı yapılar arasındadır.

  • Su Parkı

Bozyazı ilçesi gezilecek yerler rehberi dördüncü durağımız yani sonuncu durağımız ise yeşili ve berraklığı ile herkesi mutlu eden bir park oluyor. Evet, son durağımız Su Parkı oluyor. Su Parkı, ilçenin merkez kesimlerine tam olarak 30 kilometrelik bir uzaklıkta konumlanmış olan güzel ve tertemiz bir park olmaktadır. Ağaçların gölgesinde olan bu ilgi çekici park dinlenmeniz için mükemmel bir yer olmaktadır. Serinliği ve oksijenli havası ile sizi ve sevdikleriniz adeta büyüleyecek bir park burası, kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Mersin’in ve Anamur ilçesinin bunaltıcı sıcaklarından bir an da olsa kaçmak istediğiniz anlarda Su Parkı’na gelebilirsiniz.

Mersin’in gözde ilçeleri arasında yer almakta olan güzeller güzeli Bozyazı’nın tarihini, coğrafi konumunu ve gezilecek yerlerini anlatmış olduğumuz uzun soluklu yazımızın sonuna geldik. Şimdiden herkese iyi gezmeler ve güzel tatiller diliyoruz! Haydi şimdi yeni yerler keşfetmeye!