Mersin Arkeoloji Müzesi Eserleri Nelerdir ? Hangi dönemler öne çıkıyor?

Mersin Arkeoloji Müzesi, tarihin, coğrafyanın ve kültürün bir arada harmanlandığı tarihi bir yerdir. Burada pek çok eserleri canlı olarak ziyaret edebilmeniz mümkündür. Bunun dışında Mersin Arkeoloji Müzesi içerisinde çocuklar için arkeolojiyi ve tarihi  sevdirecek uygulama alanları bulunmaktadır Aynı zamanda sevdiklerinize hediyelik eşya alabileceğiniz dükkânlar, kütüphaneler ve kafeteryalar mevcuttur. Mersin gezilecek yerler arasında bulunan Mersin Arkeoloji Müze içerisinde sergilenen eserlerin toplamının 1435 olduğu bilinmektedir. Ziyaretçiler ilk olarak Mersin Arkeoloji Müzesi’ne giriş yaptıktan sonra zaman tünelinde enfes bir tarihi yolculuk yapmaya başlayacaklardır. Bu kronolojik sergide alanların nasıl geliştiği tarih içerisinde ne kadar yol kat ettiğimiz, alandan alana nasıl geçiş yapıldığı farklı kültürlere ait, doğum, ölüm ve gömülme işlemleri hepsi izlenebilmektedir. Bunun dışında geçmişten günümüze olan bütün eserler ve araçlar Mersin Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Mersin Arkeoloji Müzesi

Müzenin 1. Katında eski dönemlere ait sikkeler saklanmaktadır. 9 bin yıldır her çağda yerleşim yeri olarak kullanılan Yumuktepe’nin neredeyse canlandırılmış hali de burada bulunmaktadır. Bu da bizlere eski uygarlıklar hakkında bilgi vermektedir.

mersin arkeoloji muzesi nerede
mersin arkeoloji müzesi nerede bulunmakta?

Mersin arkeoloji Müzesine Ne Zaman ve Saat Kaçta Gidebilirim?

Mersin arkeoloji Müzesi, her yıl binlerce turisti ve tarih severi bünyesinde ağırlamaya devam ediyor. Müzenin ziyaret saatleri sabah 08.00 ila akşam 19.00 saatleri arasındadır. Sadece Pazartesi günü tatil olan müzeye haftanın diğer günleri gidebilirsiniz.

Mersin Arkeoloji Müzesi’nde tarihe doğru yolculuk yapmak ücretsiz!

Şehir içi araçlarıyla Mersin Arkeoloji Müzesi’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Açık adres: Atatürk Caddesi Kültür Merkezi – Halk Evi Binası olarak geçmektedir. İnternette daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Mersin Arkeoloji Müzesi Hakkında

Mersin Arkeoloji Müze’sinin yapımı aslında 2014 yılında başlamıştır. Yenişehir’deki arazide yapımı başlanan müzenin yapımı yaklaşık olarak 3 yıl boyunca devam etmektedir. Toplam olarak 7465 metrekare alanın üzerine kurulum sağlanmıştır. Zamanda tarihi bir yolculuğu tarih severlere hazırlamak tam olarak 3 yıl aldı. Açılış yılı ise müzeler gününde yani 18 Mayıs 2017 yılında açılmıştır. Kurucusu, kayıtlara Türkiye cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak geçmektedir.

Sizin de bildiğiniz Mersin, çok eski yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Hem yerleşim görmüş, hem de çok fazla yerleşilmiş bir şehirdir. UNESCO bu noktada, Mersin’in 4. Tarihi miras şehir listesi içinde göstermektedir. Mersin’de bulunan pek çok antik eserler ve araçlar, müzelerde, severlerine gösterilmek üzere teşhir edildi. Buna bağlı olarak Mersin’de daha 4 tane arkeolojik müze açılmasına karar verildi. Mersin’deki müzeler şu şekildedir

  1. Anamur Arkeoloji Müzesi
  2. Silifke Arkeoloji Müzesi
  3. Tarsus Arkeoloji Müzesi ve
  4. Mersin Arkeoloji Müzesi şeklindedir.

Mersin’de bulunan en eski müze ise 1978 yılında faaliyete geçen Mersin Halkevi içinde ola müzesidir. Fakat u müzede gösterilecek eser sayısı azdı. Bu sebeple tadilata gören ve yenilenen müze, yukarıda da bahsettiğimiz gibi 18 Mayıs 2017 yılında hizmete açılmış ve günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir.

mersin arkeoloji muzesi eserleri
mersin arkeoloji müzesi eserleri neler?

Mersin Arkeoloji Müzesi Eserleri

Ağır ve hacimli olan bazı taş eserler, müzenin bahçesinde bulunmaktadır. Müze içerisinde ziyarette bulunan ziyaretçiler belirli bir tünelden geçerler ve müzeye ulaşırlar. Ancak bu tünelden geçerlerken de onlar düşünülerek, bu müze hazırlanmıştır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kronolojik bir zaman sıralaması bulunmaktadır. Bu zaman sıralaması ise şu şekildedir:

  1. Bakır Çağı’na ait özel eşyalar ve görüntüler
  2. Tunç Çağı’na ait özel eşyalar ve görüntüler
  3. Demir Çağı’na ait özel eşyalar ve görüntüler
  4. Roma Çağı’na ait özel eşyalar ve görüntüler
  5. Bizans Çağı’na ait özel eşyalar ve görüntüler
  6. Selçuklu Çağı’na ait özel eşyalar ve görüntüler
  7. Osmanlı Çağı’na ait özel eşyalar ve görüntüler
  8. Türkiye Cumhuriyeti Dönemine ait özel eşyalar ve görüntüler

Bu yukarıda belirtilen sıraya göre gezilmektedir. Bunun dışında daha da alt katmanlarda Cilalı Taş Devrine de ait eşyalar bulunmaktadır. Metinler ve eşyalar, ziyaretçilerin yakından görebileceği şekilde düzenlenmiştir.

Buranın üst katında ise şu yörelerin eserleri bulunmaktadır:

Belirtilen bu yer isimleri, Mersin yöresinin antik eserlerini taşımakta ve gösterilmektedir. Eserlerden bazıları vitrin içindeyken bazıları da bahçe de sergilenmektedir. Burada en ilginç olan eser ise Nagidos yazıtıdır. Çünkü ziyaretçiler, elektronik kitaptan yazıtın içeriğini okuyabilmektedir.