Mersin gezilecek yerler için insanlar neler söylüyorlar? Ulaşım kolay mı?

Mersin Gezilecek Yerler Nereler?

  • Soli(Viranşehir) Antik Kenti
  • Yumuktepe Höyüğü
  • Şahmeran Hamamı
  • Tarsus Müzesi
  • Kleopatra Kapısı
  • Mersin Arkeoloji Müzesi
  • Tarsus Şelalesi
  • Tarsus Ulu Camii
  • Tarihi Tarsus Evleri
  • Adam Kayalar
  • Kız Kalesi
  • Anemurium Antik Kenti
  • Cennet ve Cehennem Obrukları
  • Azize Tekla Kilisesi
  • Göksu Deltası
  • Mamure Kalesi
  • Refah Şehitleri Anıtı

Mersin –eski adıyla İçel- Türkiye’nin onuncu en kalabalık ili olma sıfatıyla Akdeniz’de yer alan doğasıyla ve tarihiyle benzersiz olan ilimizdir. Toros Dağları ile İç Anadolu Bölgesi’nden ayrılır; 321 kilometrelik bir deniz şeridi uzunluğuna sahiptir. 15.000 kilometrekarelik bir alanda yer alan Mersin, doğal güzelliğinin yanı sıra pek çok tarihi mekâna da ev sahipliği yapmaktadır ve gezilecek yerler bakımından zengindir. Özellikle Bizans ve Roma dönemi mimari eserlerini şehrin pek çok yerinde ziyaret edebilirsiniz. Bu yazımızda Mersin’de yer alan tarihi mekânlar hakkında bilgi vererek gelecek gezinizde atlamamanız gereken notlar paylaşacağız. Tabiki mersin forum avm’yide ayrıca gezilecek yerler arasında sayabiliriz.

Soli Antik Kenti

Mersin’in Mezitli ilçesinin iki kilometre güney bölgesinde yer alan Soli Antik Kenti, Pompeipolis Ören Yeri olarak da isimlendirilir. Kazılarda ortaya çıkan mühürler ve silahlar üzerinde yapılan incelemelere göre şehir Orta Tunç Dönemi’nde kurulmuştur. Bu mühürler ve silahlar şu an Almanya’da Berlin Şehir Müzesi’nde sergilenmektedir. Milattan önce 3. yüzyılda yaşamış filozof ve astronom Chrysippos’un da bu antik kentte yaşadığı varsayılmaktadır.

Soli Antik Kenti’nin Rodos’ta ve Argos’ta yaşayan kolonist halk tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Bir liman kenti olan antik Pompeipolis en parlak dönemini Helenistik Dönemde yaşamıştır. Milattan önce 5. yüzyılda şehir adına özel bir sikke bastırılmıştır. Buradan Soli antik kentinin bir dönem özerk bir şehir devleti olduğu anlaşılmaktadır.

Milattan önce 1. yüzyılda büyük yıkım ve yağmalamayla karşılaşan Soli antik kenti birinci yüzyılda Roma Devlet’inin egemenliği altına girmiş ve şehir yeniden yapılandırılmıştır. 6 ve 7. yüzyıllarda doğal afet ve Arap akınlarıyla yıkılan Pompeipolis’in 19. yüzyıla kadar pek yüzü gülmemiş olsa da Avrupalı gezginler tarafından fark edilerek çalışmalara başlanmıştır. Şehrin genişlemesi ve kentleşmenin düzensiz olması nedeniyle Pompeipolis yine yok olma tehlikesi altındadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyeliği görevinde bulunan sayın Prof. Dr. Remzi Yağcı ve ekibi çalışmaları ile antik kenti hayatta tutmaya çalışmaktadır.

Yumuktepe Höyüğü

Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını hepimiz biliyoruz fakat yıllarca süren kazılar sonucunda her gün yenilenen bilgilerimiz bizleri şaşırtmaya ve heyecanlandırmaya devam ediyor.

mersin yumuktepe hoyugu
  mersin yumuktepe höyüğünü ziyaret ettiniz mi?

1936 yılından itibaren aralıklarla dünyanın farklı yerlerinden gelen arkeoloji profesörleri tarafından devam ettirilen Yumuktepe Höyüğü kazı çalışmaları hala devam etmekte. Milattan önce 7. yüzyıldan milattan sonra 13. yüzyıla kadar yani yirmi yüzyıl boyunca üzerinde yaşayan devletler nedeniyle bu höyük Medeniyetler Beşiği olarak adlandırılıyor.

Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan Yumuktepe Höyüğü’ nün dünyada yerleşik hayata geçilen ve tarım yapılan ilk bölgelerden olduğu söyleniyor. Son kazılarda ise dokuz bin yıllık bir saray etrafında kurulmuş yerleşim yerleri bulunmuş. Bu özelliği nedeniyle Yumuktepe Höyüğü seyahatlerde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Gerekli düzenlemeler ile de halka açılması planlanan Yumuktepe Höyüğü kazılarından çıkan tarihi eserleri Mersin Müzesi’nde ziyaret etmeniz mümkün.

Şahmeran Hamamı

Şahmeran Hamamı Mersin’in Tarsus ilçesinde yer alır. Roma döneminden kalan bir hamam temelinin üzerine Ramazanoğluları Beyliği tarafından inşa edilmiştir.

Klasik Türk hamamı mimarisi ile inşa edilmiş Şahmeran Hamamı ismini Yılanlar Padişah’ı Şahmeran’dan alır. Padişahın burada kesilerek öldürüldüğü ve kanın duvara sıçradığına dair rivayetler vardır. Loca, sauna, ılıklık, havuz bölümleri bulunur. Günümüzde de halkın kullanımına açık şekilde devam etmektedir.

Tarsus Müzesi

Açıldığı dönemde Ramazanoğluları Beyliği döneminden kalan Kubat Paşa Medresesi içinde yer alan müze daha sonra 75.yıl Kültür Merkezi içine taşınmıştır. Müzede yer alan eserler Tarsus ve çevresinde maden işçiliği, silahlar, kıyafet ve gündelik eşyaların kültürel değişimlerini ve etkilenişlerini işlemektedir. Ayrıca Tarsus Müzesi’nde yörede bulunan madenler ile yapılan teşbih, yüzük gibi pek çok takıyı a görmeniz mümkün. Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağı, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait 7.500 yıllık eserleri Tarsus Müzesi’nde ziyaret ederek adeta zamanda yolculuğa çıkmak mümkün.

Kleopatra Kapısı

Kleopatra Kapısı Mersin ilimizin Tarsus ilçesinde bulunmaktadır. Günümüzde antik kentlerin giriş kapıları arasında ayakta kalmayı başaran tek kapı olma özelliğini taşımaktadır. Mısır’ın dillere destan kraliçesi Cleopatra’nın Romalı sevgilisi Antonius ile buluşmaya gelirken buradan geçtiği söylenir. Deniz Kapısı olarak da adlandırılan Kleopatra Kapısı milattan önce 1. yüzyılda inşa edilmiştir.

Mersin Arkeoloji Müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi, ilde bvulunan pek çok farklı antik kent kazılarında ortaya çıkan eserlerin sergilendiği karma bir tarih müzesi konumundadır. Müzenin girişinde yer alan zaman tüneli ziyaretçilere bu denli uzun bir tarihe sahip Mersin ilini kronolojik bir biçimde bütünsel inceleme fırsatı sunuyor.

Şehirde yaşamış devletlerin cenaze ritüelleri, gelenekleri, gündelik eşyalarının yansıra Mersin Arkeoloji Müzesi ziyaretçilerine şehirde yer almış önemli tarım ürünlerini de gösteriyor. Müzede daha önce bahsettiğimiz Pompeipolis Antik Kenti ve döneminde tarım ile güç toplamış önemli bir ticaret kenti olan Elaiussa-Sebaste Antik Kenti kazılarında elde edilmiş eserleri içeren toplam 1435 eser yer alıyor. Ayrıca Huğ Evi’nin orijinal betimlemesi de bu müzede ziyaretçilerini bekliyor.

Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi dünya üzerinde yer alan nadir yeryüzü cennetlerinden biri. Mersinde gidilecek yerlerden biri olan ve önceleri Tarsus Çayı etrafında kurulan şehir, su baskınları nedeniyle yok olunca Roma İmparatoru Jüstinyen tarafından nehrin akış yönü değiştirilmiş bu nedenle de Tarsus Şelalesi oluşmuş.

mersin tarsus selalesi
Mersin gezilecek yerler – Tarsus Şelalesi

Roma döneminde mezarlıklara nekropol (ölü bölgesi, şehri) denirdi. Burada bulunan kayaların yumuşak yapıda olması nedeniyle mezarlık olarak kullanılan Tarsus Şelalesi’nin akışından doğan su basıncı mezarlıkların çoğunu yok etmiş olsa da yaz ve baharda sular çekilince mezarları belli belirsiz seçmek mümkün olmakta.  Tarsus Şelalesi’ne Arapça soğuk su anlamına gelen El Berdan da denilirmiş. Yaz ayları da dâhil olmak üzere Tarsus Şelalesi’nin suları her mevsim soğuk akmaktadır. Çünkü sular Toros Dağları’nda eriyen karlardan oluşmakta, efsaneye göre Büyük İskender burada yıkanır ve geçirdiği zatürreden kurtulmadığı için öldüğü söylenir.

Tarsus Ulu Camii

1102 yılında Aziz Paul Katedrali olarak inşa edilen yapı 1415 yılında camiye çevrilmiştir. Klasik Roma mimarisin etkilerinin gözlemlendiği yapı tamamen kesme taşlarla yapılmış ve tonozlu sütunlarla dört tarafı çevrelenmiştir. Tavanda Hz. İsa ve Meryem Ana’ya ait kabartmalar bulunmaktadır.

Tarihi Tarsus Evleri

Mersin gezilecek yerler bakımından kaçırılmaması gereken bir yer olan Tarihi Tarsus evleri. Kerpiç, taş ve ahşap kullanılarak inşa edilen Tarihi Tarsus Evleri günümüzde hala pek çok özelliğini korumaktadır. Alt katta pamuk depolamak için yapılmış ambar ve üst kat yaşam alanı olmak üzere evler iki katlıdır. Pek çok dizi, film ve dış mekân çekimine ev sahipliği yapmaktadır.

Adam Kayalar

Dünyada eşi olmayan yerlerden biri de Adam kayalardır. Dönemin ileri gelenleri ve kutsal kişilere minnet ve saygı adına yapıldığı düşünülen Adam kayaların yapımına milattan önce 1.yyüzyılda başlanmış ve milattan sonra 2. Yüzyılda tamamlanmış.  Burada 9 niş içine oyulmuş pek çok insan ve hayvan figürü bulunuyor; dönemin yerlilerinin bu bölgeyi kutsal saydığı varsayılıyor. Yollarının zorlu olması turizme açık olmasına biraz engel olmakta.

Kız Kalesi

Deniz Kalesi olarak da isimlendirilen Kız Kalesi, kıyıya 600 metre uzakta bulunan küçük bir ada üzerinde yer alır. 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılan kale sırasıyla Kıbrıs Krallığı ve Roma dönemi korsanları tarafından kuşatılarak kullanılmıştır.

Anemurium Antik Kenti

1. yüzyılda Kommagene Kralı Antiochus tarafından kurulduğu düşünülen antik kenttir. Adı rüzgârlı anlamına gelen kelimeden türemiştir. 12.yüzyıl sonrasında Araplardan Türk hâkimiyetine geçmiştir.

Göksu Deltası

Göksu Nehri’nin getirdiği alüvyonlardan oluşan delta dünya üzerinde türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalanlar da dâhil olmak üzere 500 tür kuşa ev sahipliği yapmakta bu nedenle de kuş gözlemcileri tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.

Refah Şehitleri Anıtı

1. Dünya Savaşı sırasında mühimmat taşımak üzere Mersin’den Port-Sait’e doğru yola çıkan Refah Gemisi’nin denizaltı ile vurulması sonucunda şehit olan 167 asker adına yapılmış bir anıttır. Japonya’da yer alan Türk Şehitleri Anıtı’nın kardeş anıtı olduğu söylenmektedir.

Cennet Cehennem Obrukları

Mersin ilçeleri Silifke ilçesinde yer alan cennet cehennem obrukları yer altında bulunan bir akarsuyun yol açtığı kimyasal aşınma sonrasında mağara tavanının çökmesi ile oluşmuştur. Efsaneye göre Zeus burada canavar Typhon’u yenmiş ve onu cehennem obruğuna kapatmıştır. Mağaraların girişinde bir kilise bulunmaktadır. Bu kilise 5.yüzyılda inşa edilmiş ve Hz Meryem’e ithaf edilmiştir.

Azize Tekla Kilisesi

Silifke’de bulunan Azize Tekla Kilisesi, Hristiyanlığı yaymaya çalışan ilk kadın olan Azize Tekla’dan adını alır. Burada Pagan saldırasına maruz kalan azize bir mağaraya sığınır ölene kadar burada yaşamak zorunda kalır. Bu mağara daha sonra kilise haline gelir. Hristiyanlığın ilk merkezlerinden olan kilise, hac merkezi olma önemi nedeniyle sıklıkla ziyaret edilir.

Mamure Kalesi

Mersin gezilecek yerler olarak söylenebilecek yerlerden biride Mamure Kalesidir. Yaklaşık 1500 yıl önce inşa edildiği düşünülen kale en iyi korunan Orta Çağ kalelerindendir. Egemenliği altına girdiği Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar gibi pek çok devletin de mimari tarzını yansıtmaktadır. 23. 500 metrekare bir alan kaplayan Mamure Kalesi Türkiye’de yer alan en büyük kalelerden biridir.

mersin mamure kalesi
Mersin gezilecek ve gidilecek yerler – Mamure Kalesi

Mersin Hakkında Diğer Gezi YazılarıKaynak : https://blog.biletbayi.com/mersin-gezilecek-yerler.html/