Cennet Cehennem Mersin’in En Sevilen Görülmesi Gereken Yerlerinden!

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı olan bu doğa olayı, eminiz ki, sizleri son derece büyüleyecek. Mersin, tarihi ve coğrafi açıdan çok zengin ve çok özel bir şehirdir. Sizler de eğer bu özel şehirden faydalanmak, bilgi ve birikimlerinizi arttırmak istiyorsanız, o zaman sizlere tavsiye edeceğimiz en doğru adres, Cennet – Cehennem obruklarıdır. Sizlere Cennet – Cehennem Obrukları hakkında merak edilen her şeyi, aşağıda derliyoruz. Keyifli geziler dileriz!

Mersin Cennet – Cehennem Obrukları

Mersin Cennet ve Cehennem Obruklarını ayrı ayrı ele almamız çok daha yararlı olacaktır. İkisinin de özellikleri farklıdır.

Cennet Obruğu Hakkında Merak Edilenler

Cennet Mağarasının oluşumundaki en önemli nokta, yeraltı deresidir. Yeraltı deresinin kimyasal bir erozyona yol açması, beraberinde tavanın çökmesini ve Cennet Mağarası’nın oluşumuna sebep hazırlamıştır. Peki, buraya neden cennet deniliyor? Cennet denilmesinin en temel sebebi, içinin son derece yeşil olması ve dibinin içerisinde akarsuyun olması. Bu da kişilere cenneti anımsattığı için, buraya Cennet Obruğu denilmiştir. Mağaranın derinliği neredeyse 70 metredir! Çapları ise 250 ve 110 metre şeklindedir.

cennet cehennem mersin silifke
 cennet cehennem mersin silifke

Obruk Hakkında

Buranın güney kısmında kilise bulunmaktadır. Bu kilise inanç açısından oldukça önemlidir. Kilise girişinden edinilen bilgilere göre, bu Milattan sonra 5. Yüzyılda Aziz Paul us tarafından yapılmıştır. Yapılan kişi ise Meryem Ana’dır. Bu bölge, özellikle Hıristiyan kişilerin ilgisinin çekmektedir. Çatının olmaması, buranın en ilginç özellikleri arasında yerini almaktadır. Edinilen bilgilere göre, burada önceden farklı bir tapınak mevcuttu. Bunların dışında Cennet Obruğu Hakkında merak edilenler:

  1. Obruğa inmek için ilk olarak 452 tane basamağı inmeniz gerekiyor. Kilise ise yaklaşık 300. Basamakta sizin karşınıza çıkacak.
  2. Denizden yüksekliği tam 135 metredir.
  3. Merdiven, Romalılara aittir. Ve hala günümüze kadar kendini korumayı başarmıştır.
  4. Su sesi duyabilirsiniz. Bu mitolojik yeraltı deresinin sesidir. (Edilin el bilgiye göre bu dere, Akdeniz’e ulaşmaktadır)

Cehennem Obruğu Hakkında Merak Edilenler

Eğer Mersin cennet Obruğunu ziyaret ettiyseniz, mutlaka Cehennem Obruğunu da ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu obruk, cennet obruğuna yaklaşık 75 m uzaklıkta kalmaktadır. Kuzey kısmında bulunan bu cehennem obruğunun oluşmasındaki en temel sebep erozyondur. Karstik zeminin yapısı sebebi ile bu obruk oluşmuş. Ancak bu obruğun içerisine inmek ne yazık ki mümkün değil. Çünkü çağı 50 ve 75 metre iken, derinliği 128 metredir.

Mağaraya illa ki inmek isteyenler, özel araçlar sayesinde iniş sağlıyor. Ancak her işi başarılı olmuyor, çünkü buraya inmek için biraz cesaret gerekiyor. Mağarayı sadece yukarıdan görmek isteyenler ise, buradaki terası kullanıyor.

Bu önemli iki yapı da doğal yollardan oluşmuştur. Mersin Kız Kalesi’ne olan uzaklığı 7 km iken, Silifke’ye olan uzaklığı ise 22 km şeklindedir. Eğer yolunuz düşerse, mutlaka bu doğal yapıları ziyaret edin.

Aynalıgöl mağarası gibi kültür ve Turizm Bakanlığı bu obrukları halkın ziyaretine açmış bulunmaktadır. Dilediğiniz zaman gidip ziyaret edebilirsiniz. Cehennem obruğu oldukça dik bir yapıdan oluşmuştur. Cennet obruğuna göre biraz daha dik ve gezilmesi zor bir yerdir. Bu sebeple de buraya Cehennem obruğu ismi verilmiştir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi, gezmek için dağcı ipi ve özel araçlar kullanmak gerekiyor.

 silifkede gezilecek yerlerden birisi cennet cehennem

Mitolojide Cennet Cehennem Obruğu Hakkında

Bu iki obrukta vakti zamanında pek çok efsaneye ev sahipliği yapmıştır. Ancak Cehennem obruğu hakkında söz edilen en büyük efsane şu şeklidedir:

Bu iki obrukta Tifon ve Zeus savaşlarının hikâyelerine konu olan yerlerdir. Bu büyük savaşın bu obruklar arasında geçtiği söylenmektedir.

Yunan mitolojisine göre en kötü ve en ölümcül canavarların başında Tifon gelmektedir. Büyük başlı olan bu canavarın üst kısmı insan gibi, alt kısmı da yılan gibi biçimliydi. Kanatları ve birden fazla kafası vardır. Evliydi ve karısı da canavardı.

Zeus, bir zaman titanları, Tartaros’a hapsetmiştir. Buna çok sinirlenen Titanların arası, savaşmaktan da korktuğu için, Tifon’u, Zeus’a karşı savaş açması için kışkırttı. Canavar da bu kışkırtmaya kanarak, Zeus’a karşı meydan okudu. Ancak savaşın sonunda Zeus kazandı ve Tifon’u, Etna Yanardağ’ının dibine gömdü. Bir rivayete göre, Zeus, Tifon’u Etna Yanardağı’nın dibine gömmeden önce, bir süre Cehennem Obruğunda bekletmiştir.

Mersin cennet cehennem mağaraları hikayeside bu şekildedir. Mutlaka gelip görmenizi tavsiye ederiz. Bu doğal oluşumların güzelliği karşısında eminiz hayran kalacaksınız.

Eğer yolunuz düşerse, mutlaka efsanelere bile konu olan bu yeri ziyaret edin! Mersin’de ziyaret edilecek yerler listenize de eklemeyi unutmayın!