Mersin Gülnar ilçesinde insanlar neler yapıyorlar? İlçenin geçim kaynağı ne

Gülnar’ı kim sevmez ki der Gülnar halkı hep. Haklıdırlar da. Gülnar’ı kim sevmez ki? Tertemiz havası, güleryüzlü insanları ile kucaklar sizi her daim bu güzel ilçe. Ufaktır, sıcacıktır. Şehrin keşmekeşinden uzaktır. Kafanızı dinlemeye gitmek için en güzel yerlerden birisidir aynı zamanda. İster ailenizle ister arkadaşlarınız ile isterseniz de tek başınıza gidip gezebileceğiniz, dilediğiniz kadar da konaklayabilme fırsatı bulabileceğiniz bir ilçe burası. Evet, konumuz Mersin’in güzeller güzeli Gülnar ilçesi!

Adı Gibi Güzel Bir İlçe: Gülnar İlçesi

Mersin’in ilçeleri olarak bir başka güzel ilçesi olan ufak ama şirin yapısı ile gönülleri fetheden ve fethetmeye de her zaman devam eden Gülnar’ı tanıtacağız bugün bu yazı ile sizlere. Biraz Gülnar’ın tarihini ele alalım. Gülnar’ın eşsiz ve ihtişamlı mazisi çok eski dönemlere kadar, Hititler Dönemi’ne dek uzanıyor. Peki sizce bu güzide ilçe içerisinde hangi uygarlıklar çok uzun dönemler boyunca hüküm sürmüş olabilir? Hemen cevabını sizi çok da bekletmeden verelim. Romalılar, İranlılar, Asurlular ve Mısırlılar Gülnar’da bulunmuş olan en bilinen ve güçlü uygarlıklardır. Günümüzde Gülnar ilçesi içerisinde yaşayan halk ise Türkmenlerden oluşmaktadır. Orta Asya taraflarında bulunmakta olan Bolkaş Gölü’nün kıyı kesiminden buraya göç ettikleri söylenmekte ve her daim de bilinmektedir.

Gülnar ilçesi ile alakalı biraz daha detaya girecek olursak eğer: Gülnar, ilk kez 1461 senesinde Gedik Ahmet Paşa vasıtası ile Osmanlı Devleti içerisine katılmış olan küçük bir ilçedir. Güzeller güzeli Mersin’in şirin bir ilçesi olan Gülnar ilçesi 1900’lü seneler içerisinde Anay Pazarı olarak da bilinen bir ticaret merkeziydi aslında. Bu kısım tamamen köy şeklinde konumlanmış olan bir yerleşim yeri idi. Peki Gülnar ismi nereden geliyor? Bunun da bir açıklaması var elbette ki. Gülnar ismi ise bir ticaret adamı olan Yahşi Bey’in evladı olan Gülnar Hanım’ın ismidir. O günden bugüne ilçenin adı Gülnar olarak kalmış, asla da değişmemiştir. Gülnar isminin hikayesini de birçok insan bilmektedir.

mersin gulnar dogasi
mersin gülnar doğası ve havası rahatlatıyor

Gülnar İlçesi Coğrafi Durum

Evet, sizlere biraz da Gülnar ilçesinin coğrafi durumu hakkında güncel bilgiler verelim istedik. İlçe Mersin şehrinin merkez kesimine yaklaşık olarak 150 km’lik bir uzaklıkta yer almaktadır. Gülnar ilçesi, Taşeli Platosu’nun üzerinde konumlanmış olan bir ilçedir. Gülnar ilçesinin Doğu kısmında Silifke yer alır, ilçenin tam olarak Kuzey kesimleri diyebileceğimiz bölgesinde ise Mut yer alır. Gülnar ilçesi, Anamur, Bozyazı gibi yerlere de yakın bir konumda sayılabilir. İlçenin Güney kesimlerinde ise Aydıncık ilçesini görürsünüz, orayı da kolaylıkla ziyaret edebilir ve uzun uzun gezebilirsiniz. İlçenin sahil taraflarında Akdeniz İklimi fazlası ile hakimdir, dağlık bölgeler ise sahil bölgelerine nispeten oldukça rüzgarlı olur. Kış mevsimi ise fazlası ile soğuktur ve kış mevsimi boyunca bol bol yağış alır. Hava şartlarına karşı önlemler alan Gülnar halkı mevsimi en sorunsuz şekilde geçirmenin telaşındadır. Eğer yolunuz Gülnar’a Kış mevsimi zamanlarında düşecekse hava şartlarına her daim kesinlikle dikkat etmeli, önleminizi de bu durumu göz önünde bulundurarak almalısınız. Aksi takdirde herhangi bir sorun yaşayacağınızı da düşünmüyoruz.

Gülnar İlçesi Gezilecek Yerler Rehberi

  1. Kırshu (Meydancık) Kalesi

Gülnar ilçesinde gezilecek yerler rehberimizin ilk durağı göreni şaşkına çeviren ve büyüleyen devasa yapısı ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi her zaman başaran bir kale oluyor. Evet, ilk durak Meydancık diğer adı ile Kırshu Kalesi oluyor. Meydancık yani Kırshu Kalesi, ilçenin merkez kesimine yaklaşık 8-10 km’lik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Bu devasa kale, Emirhacı isimli bir köyün sınırları içerisinde yer alıyor. Kale uzunluk olarak 750 metreyi buluyor, bu yönü ile de devasa bir yapı olduğunu söylersek pek de yanılmış olmayız aslında. Bu kalenin yer olarak da fazlası ile geniş bir yer kapladığını söylememiz mümkündür diyebiliriz. Buraya yolunuz düşecek olur ise fotoğraf makinenizi mutlaka yanınıza alın deriz, şahane görsellere imzanızı atacağınıza her daim eminiz!

Meydancık Kalesi, milattan önce altıncı yüzyıl zamanlarında inşa edilmiştir. Karialılar vasıtası ile yapılmıştır. Meydancık Kalesi’nden günümüze Pers ile alakalı birtakım kabartmalar, bir giriş kapısı ve doğu taraflarında bir mezar kalmıştır.

Meydancık Kalesi’nin günümüzdeki görüntüsü de fazlası ile ihtişamlıdır ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Tarihimize sahip çıkmamızın en güzel örneklerinden de biridir bu güzel yapılar. Elimizden geldiğince ziyaret edip, fotoğraflayıp, araştırıp herkese de tanıtmak güzel bir durumdur ve devam ettirilmesi gerekmektedir diye düşünüyoruz.

gulnar kisnis hasadi
gülnarda kişniş hasadı ne zaman yapılır
  1. Zeyne Türbesi

Sıra bir türbeye geldi, bu öyle bir türbe ki fazlası ile ilgi görüyor. Zeyne Türbesi ise Gülnar’da gezilecek yerler rehberimizin ikinci durağı oluyor. Zeyne Türbesi, Zeyne adlı bir kasabanın içerisinde bulunmaktadır. Bu özel türbe Şeyh Ali Semerkand’a ait olmaktadır. Hatta bu türbe külliye açası olarak da bilinir. Külliyeden bugüne kadar gelebilen tek şey ise türbe olmuştur. Türbe kocaman bir bahçenin içerisinde yer almaktadır. Etraftaki birçok insan buraya ilgi ile yaklaşmaktadır.

  1. Şeyh Ömer Türbesi

Şeyh Ömer Türbesi, Gülnar ilçesinde gezilecek yerler rehberi konumuzun son durağı oluyor. Bu türbe, ilçenin merkez kesimine bağlı olan Şeyh Ömer Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yapı olarak kubbelidir. Bu türbede Kuran-ı Kerim’in bir tefsiri bulunmaktadır.

Mersin’in bir başka incisi olan Gülnar ilçesini birçok özelliği ile detaylı olarak bu yazımız ile bir nebze de olsa incelemiş olduk. Eğer bir gün olur da bir şekilde öyle ya da böyle yolunuz bu ufak ve sevimli güzeller güzeli ilçeye düşecek olursa kesinlikle bu rehberden yararlanın deriz! Şimdiden herkese keyifli vakitler ve iyi tatiller diliyoruz.