Mersin üniversiteleri hangileri? Özel mi devlet üniversiteleri mi daha iyi?

Mersin devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler bakımından oldukça verimli bir şehirdir. Şehir coğrafi yapısı ve bulunduğu konum itibariyle de, öğrenciler Mersin üniversiteleri arasından tercihler de bulunuyor. Üniversiteden bakınca denizin görülmesi, havasının temizliği ve ekonominin uygunluğu, pek çok öğrencinin tercihini Mersin’deki üniversitelerden yana kullanmasına sebep oluyor.

Mersin devlet üniversiteleri olarak 2, özel üniversiteler olarak da 2 üniversiteyi içerisinde barındırmaktadır. Üniversitelerin isimlerini ve geçmişlerine yönelik bilgileri, yazımızın devamında bulabilirsiniz. Mersin üniversiteleri toplam olarak 4 tanedir. Bunlardan bir tanesi, diğer üniversiteye bağlı olarak kurulmaktadır. Ayrıntılı bilgi içeriğin devamında bulunmaktadır.

Mersin’in Üniversiteleri Genel Bilgiler

Mersin özel üniversiteler oldukça fazla tercih edilmektedir. Bunun en temel sebepleri arasında, öğrencilerin Mersin’i bırakamayıp, farklı şehirlere gitmek istememelerinden kaynaklanmaktadır. Mersin ilçeleri içerisinde bulunan 2 vakıf üniversitesi de bu sebeple oldukça fazla tercih edilmektedir. Genel olarak Mersin’de her bölümün olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple bölgede hem devlet hem de vakıf üniversiteleri Mersinliler tarafından tercih edilmektedir. Mersindeki üniversiteler 4 tane olmasına karşın oldukça ilgi görüyor.

mersin universiteleri neler
 mersin üniversiteleri nelerdir?

Mersin Özel Üniversiteleri

Mersin özel üniversiteler dediğimizde, aklımıza ilk olarak Çağ Üniversitesi geliyor. Öğrenciler başarılarına göre burslu programlarıyla, oldukça ekonomik fiyatlarda, eğitimlerine devam edebiliyor. Çağ Üniversitesi’nde bulunan bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adalet Bölümü (Tam Burslu, Yüzde 50 Burslu, Yüzde 25 Burslu, Ücretli Örgün)
  • Bankacılık Bölümü (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Çocuk Gelişimi (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Dış Ticaret (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Halkla İlişkiler (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Hukuk (Tam Burslu, Yüzde 50 Burslu, Yüzde 25 Burslu, Ücretli Örgün)
  • İngilizce Öğretmenliği (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • İş Sağlığı ve Güvenliği (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Psikoloji (Tam Burslu, Yüzde 50 Burslu, Yüzde 25 Burslu, Ücretli Örgün)
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Sosyal Hizmetler (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Türk Dili ve Edebiyatı (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Uluslar arası Finans ve Bankacılık Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu)
  • Uluslar arası İlişkiler (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Uluslar arası İşletmecilik (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu)
  • Uluslar arası Ticaret ve Lojistik (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)
  • Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik (Tam Burslu, Yüzde 75 Burslu, Yüzde 50 Burslu)

Yukarıda belirttiğimiz bu bölümler, öğrencilere sunulan bölümlerdir. Başarılarına göre, burslu, yarı burslu ya da yüzde 75 burslu olarak eğitlerine devam edebilirler. Mersindeki özel üniversiteler 2 adettir.

Mersin özel üniversiteler denilince, akla gelen bir diğer üniversite, Toros Üniversitesi’dir. Toros Dağları’ndan alan bu üniversite, özel üniversiteler içerisinde bulunmaktadır. İçerisinde aynı Çağ Üniversitesi gibi pek çok bölüm bulundurmaktadır.

2009 yılında kurulan bu üniversite, tam olarak 2010 ila 2011 yıllarında öğrenci alarak, eğitim ve öğretim yılına başlamıştır. 2014 ila 2015 yılları arasında da ilk mezunlarını vermiştir. Şu anda ise yaklaşık 3000 civarında öğrencisi bulunmaktadır.

mersin ozel ve devlet universiteleri
 mersin özel ve devlet üniversiteleri hangileri?

Mersin Devlet Üniversiteleri

Mersin devlet üniversiteleri, denilince akıllara ilk olarak Mersin Üniversitesi gelmektedir. 1992 yılında kurulan bu üniversite, öğrencilerin eğitim görebileceği pek çok bölümü de içerisinde barındırmaktadır. 1992 yılında faaliyete geçen üniversite, ilk mezunlarını ise, 1997 yılında vermiştir. Hala eğitim ve öğretime devam eden üniversite, Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunmaktadır.

Üniversitede hem örgün hem de ikinci öğretim olarak eğitim görülmektedir. Aynı zamanda üniversite ECTS etiketi alan 4 üniversiteden biridir. DE etiketi alabilen 14 üniversiteden de biridir. Bu sebeple oldukça kaliteli bir üniversite olduğunu belirtebiliriz.

Üç kampuse yerleşen Mersin Üniversitesi’nin kampuslerini şu şekilde belirtebiliriz:

  • Çiftlik Köy Kampüsü (Kente 14 km uzaklıktadır)
  • Çiftlik Köy Kampüsü (Aynı zamanda kentin batı yönünde de kurulmuştur)
  • Tece Kampüsü

Mersin devlet üniversiteleri olarak bahsedebileceğimiz bir diğer üniversite, bölgenin adı da olan Tarsus Üniversitesi’dir. İçerisinde henüz çok fazla bölüm barındırmayan bu üniversite, 1992 yılında, Mersin Üniversite’sine bağlı olarak kurulmuştur. Burada bulunan bölümleri kısaca şu şekilde belirtebiliriz:

Konumu itibari ile Takbaş Köyü Mevkii’nde bulunmaktadır. İçerisinde hem 2 yıllık hem de 4 yıllık bölümler barındıran üniversite, eğitim açısından oldukça zengindir. Mersin üniversiteleri genel olarak bu şekildedir. Öğrencilerin, verimli bir eğitim almaları noktasında, adını duyuran üniversiteleri ve bölümleri bulunmaktadır. Denize kıyısı olması sebebiyle de, kış ayları öğrenciler o kadar zorlanmamaktadır. Mersin iş ilanları ile bilgiler için buyrun.