Tarsus şelalesi şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden!

Mersin denilince aklınıza sadece tarih gelmesin. Bunun dışında Mersin, doğal güzellikleri ile de ünlü bir şehrimizdir. İçerisinde pek çok doğal güzellikleri bir arada barındıran Mersin, bünyesinde Tarsus Şelalesi gibi bir doğal güzellik barındırmaktadır. Mersin gezilecek yerler arasında bu efsane şelale de bulunuyor!

Tarsus Şelalesi

Şelalelin bulunduğu yerden kısaca bahsedecek olursak, Mersin’in doğusunda bulunmaktadır. Burada Berdan Nehri’nin oluşturduğu şelale olarak bilinen Tarsus Şelalesi, yerden yaklaşık 5 metre yükseklikten aşağıya akmaktadır. Çok güçlü bir şekilde dökülmektedir, şelale. Bu şelale Mersinliler için adeta bir yaşam merkezi haline gelmiştir. Çevresinde pek çok restoran, izleme noktaları, çay bahçeleri ve köprüler bulunmaktadır. Pek çok kişi şelaleyi izlemek için her gün Mersin’e gelmektedir. Eğer sizlerin de yolu düşerse, mutlaka Tarsus Şelale’sini izlemeli ve manzaraya karşı çay içmelisiniz.

Tarsus Şelale’sine önceden Tarsus Çayı’da deniliyormuş. Hatta daha da eski çağlarda Kydnos Çayı da denilmekteymiş. Bir dönem Abbasiler buraya soğuk suyun akması sebebi ile soğuk su anlamına gelen, El Baradan ismini vermişler. Bu da zamanla nehrin adının Berdan olarak evrimleşmesine sebep olmuş. Tarsus merkeze olan uzaklığı sadece 2 km’dir. Yürüyerek de gidebileceğiniz şelaleye, çeşitli ulaşım araçlarıyla da gidebilirsiniz.

tarsus selalesi doga harikasi
tarsus şelalesi tam bir doğa harikası

Tarsus Çayı Hakkında

Tarsus Çayı’nın yaklaşık olarak uzunluğu tam 142 kilometredir. Doğadaki çok önemli kaynaklardan beslenen bu çay, Çukurova Delta’sının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nehir, aslında Tarsus’un kurulmasında oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bu şelaleyi oluşturan en önemli dereleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Can Deresi
  2. Kusun Deresi
  3. Pamuklu Deresi şeklindedir.

Tarsus Şelalesi ve şelalenin çevresine özellikle yaz aylarında çok fazla ziyaretçi gelmektedir. Şelalenin sert bir şekilde yere doğru akması, ortamın serinlemesine yardımcı olmaktadır. Sıcak yaz günlerinin en büyük ilgi odağı, Tarsus Şelalesi, olmuştur. Bununla beraber, güneşin batışını da izlemek isteyenler, soluğu Tarsus Şelalesinde almaktadır.

Şehrin bu basmasını önlemek için nehrin yatağı değiştirilmek durumunda kalmış. Bu yatak değiştirilince de ortaya bu harika şelale çıkmış. Eski dönemlerde (Bizans İmparatorluğu zamanında) Toros Dağları’nın eteklerinde bulunan karlar erimiş. Bu da buralarda bulunan çayların taşmasına sebep olmuş. Çaydan taşan sular ise, şehirde çok büyük zararlara sebep olmuş. İnsanların ve evlerin bu akan sudan zarar görmemeleri için de, Tarsus Çayı’nın yatağı değiştirilmek durumunda kalınmıştır.

Eski dönemlerde, bu nehrin yatağı oyulup, mezarlık olarak kullanılıyordu. Ancak Roma döneminde kullanılan mezar kayaları, yumuşak ve suya dayanamayacak bir dayanıksız olduğu için suyun sert akıntısı karşısında çok fazla şansı kalamamış. Büyük bir kısmı zarar görmüş durumda. Eğer buradaki mezarlıkları görmek istiyorsanız, o zaman kışın değil de, yazın gitmenizi öneriyoruz. Yaz aylarında sıcağın etkisi ile suyun bir kısmı çekilmekte ve kurumaktadır. Buraya bu zaman gittiğinizde, Roma kayalarına ait mezarlıkları rahatlıkla görebilirsiniz. İlkbahar da giderseniz de dikkatli baktığında görebilirsiniz.

Tarsus Şelalesi’ni besleyen çok fazla kaynak bulunmaktadır. Bu kaynakların bu kadar çok olması, suyun bereketli ve sert akmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple, şehir yazın genellikle serin kalmaktadır. Özellikle de bu çevrede yaşayan kişilerin, yazın sıcağından çok fazla etkilenmediğini söyleyebiliriz.

Tarsus Şelalesi’nin Şifası

Tarih, Tarsus Şelalesi’nin şifalı olduğunu belirtmekte. Bunu doğrulayan kaynaklar bulunmuyor. Ancak bu nehrin uğursuzluk getirdiğini söyleyen kesim de mevcut. Büyük İskender, Tarsus Şelalesi’nin olduğu yerde yıkandığında zatürree olduğunu ve hastalıktan dolayı kısa süre içerisinde öldüğü belirtiliyor.

tarsus selalesi guzelligi
tarsus şelalesi güzelliğiyle baş döndürüyor

Bunun dışında Halife Memun ise, şifa bulmak için buranın suyu ile yıkanıyor ve zatürree olarak o da hayatını kaybediyor. Ancak bunlar kanıtlamış değil.

Tarsus Şelalesi’ne Nasıl Gidebilirim?

Tarsus Şelalesi’ne gitmek, tahmin ettiğinizden de çok daha kolay. Adı üzerinde, Mersin2in Tarsus ilçesinde bulunan bu şelalesi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, merkeze sadece 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Buradan kalkan toplu taşıma araçları sayesinde, kısa sürede Mersin Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Bunun dışında kendi arabanızla ya da taksiyle gitmek istiyorsanız da, Adana tabelasını kullanarak da şelaleye gidebiliriniz. Ancak bu şekilde şelaleye 25 dakikada ulaşabileceğinizi belirtmek isteriz. Elbette şelaleden yararlanmak, onun güzelliklerini görmek ve fotoğraflamak tamamen ücretsiz! Ailenizle ya da sevdiklerinizle güzel bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız tarsus ulu cami ve Tarsus Şelalesi’ni listenize ekleyebilirsiniz.