Mersin Anamur İlçesi şehrin neresinde bulunuyor? İlçede nereler gezilebilir

Bu yazımızda sizlere Mersin’in taşı toprağı güzel ilçelerinden birisi olan Anamur ilçesinden söz edeceğiz. Eminiz bu şirin ve ilgi çekici ilçeyi siz de çok sevecek, her daim anılarınızda burayı da hatırlayacak ve mutlu olacaksınız. Anamur, herkesin yüzünde tebessüm bırakan küçük ve ilgi çekici bir Mersin ilçesi. Haydi gelin tam da şu an, Anamur’a çok daha yakından bakalım!

Anamur Hakkında Genel Bilgiler

Anamur hakkında genel bilgiler vermeye biraz daha devam edelim. Anamur, Antalya’ya yaklaşık olarak 265 km bir mesafede bulunmaktadır. Alanya’ya da 129 km kadar olan bir mesafededir. Anamur, Türkiye’nin güney yönünde konumlanmış olan küçük bir ilçedir. Fakat bu ilçeye ulaşım gerçekten de oldukça zordur, bu sebep ile hak ettiği ilgiyi hiçbir zaman görememiştir ve ne yazık ki göremeyecektir. Anamur’a genel olarak belli zamanlarda yerli turistler gelir. Burada uzun bir sahil şeridi bulunmaktadır. Bu sebeple Anamur’da neredeyse her yerde denize girme şansına sahip olmuş oluyorsunuz, bu da Anamur’un olumlu özellikleri arasında en başlarda yer almış oluyor dersek aslında hiç de yanılmış olmayız. Bu ilçe içerisinde birçok tarihi ve turistik yeri gezebilir ve görebilirsiniz. Şimdi ise konu olarak sırada Anamur gezilecek yerler rehberi var… Fotoğraf makinenizi yanınıza almayı sakın ama sakın unutmayın, birçok güzel kareye imzanızı atmanın keyfine varın!

mersin anamur ilçesi nerede
mersin anamur ilçesi nerede

Anamur’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

  • Mamure Kalesi

Mamure Kalesi, Bozdoğan Köyü sınırları içerisinde yer alır. Mersin il merkezine ise yaklaşık 8 km civarında bir uzaklıkta bulunmaktadır. Mamure Kalesi’nin kimin ya da kimlerin vasıtası ile yapılmış olduğu ise hiçkimse tarafından bilinmiyor ve bu yüzden de yıllardır merak konusudur. Fakat Karamanoğulları, çok eskiden, 14. yy zamanlarında Mamure Kalesi’ni kusursuz bir biçimde restore etmiştir. Zaten Mamura adı da yüksek bir olasılıkla tam da buradan geliyor diyebiliriz.

Mamure Kalesi, çok daha sonraki zamanlarda da başka devletler tarafından onarılmış ve restoresi gerçekleştirilmiş olan bir kaledir. Örneğin Osmanlı Devleti, bu kaleyi onarırken içerisine birçok yeni alan da ekleme yolundan gitmiştir. Kalenin çeşme, su sarnıcı, fener kulesi gibi bölümleri ise günümüze kadar gelebilmiştir. Mamure Kalesi’ni ziyaret ederek günümüze kadar gelmiş olan bu bölümleri rahat bir şekilde inceleyebilir, keyifli ve heyecan dolu bir keşif yapabilirsiniz.

Mamure Kalesi gerçekten de fazlası ile ihtişamlı bir kale olması ile bilinir ve Anamur’a gelirseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden de birisidir. Anamur gezi rehberi konumuz başka bir yer ile tüm hızıyla devam ediyor…

  • Anamur Müzesi

İkinci gezilecek yerimiz ise ihtişamlı ve ilgi çekici bir müze oluyor. Anamur Müzesi konum olarak, Yalıevleri Mahallesi adında bir mahallenin içerisinde yer alır. Müze, ilk kez 1992 senesinde ziyaretçilere açılmıştır. Müze iki kat şeklinde tasarlanmış. İlk katta arkeolojik olan bir alan var. İkinci katta ise etnografik ögelerin sergilenmekte olduğu özel bir alan var. Arkeolojik ve etnografik eserler ile ilgilenen birisi iseniz Anamur Müzesi mutlaka görmeniz gereken müzelerden biri oluyor, bizden söylemesi. Müzede bulunan etnografik kısımda birtakım yöresel eşyalara da rastlamanız mümkün oluyor. Ahşaptan yapılmış olan eşyalar da bu bölümde sergileniyor, belki ilginizi çekebilir. Arkeolojik kısımda ise Kelendiris Antik Kenti, Nagidos ve Anemurium’da bulunmuş olan objelerin büyük bir çoğunluğunu görebilirsiniz.

Mersin’in güzeller güzeli ilçesi Anamur’u daha da yakından keşfetmek ve Anamur ilçesinin tarihinin derinliklerine inmek istiyorsanız eğer, Anamur Müzesi’ni kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

  • Köşekbükü Mağarası

Köşekbükü Mağarası, Ovabaşı adlı bir köyün çok yakınında konumlanmıştır. 500 metre genişliği ile Köşekbükü Mağarası gerçekten de ziyaret edilmeye değer bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Mağaranın etrafında bulunan tabakalaşmış olan kaya parçalarını dikkatli bir şekilde inceleyebilirsiniz. Köşekbükü Mağarası aslında tam olarak üç ana bölümden meydana geliyor ve bu mağaranın şifa dolu havası astım hastalarına çok ama çok iyi geliyor. Zaten bu mağaraya birçok insan da bu sebeple geliyor. Burası da Anamur’a yolunuz düşerse muhakkak gitmeniz gereken yerler arasında en başlarda yer alıyor diyebiliriz.

anamur kalesine nasil gidilir
anamur kalesine nasıl gidilir?
  • Anemurium Antik Kenti

Bu antik kentin ne zaman kurulduğu ne yazık ki kimse tarafından bilinmiyor. Ama antik kent içerisinde bulunmakta olan birçok yapı sayesinde kentin geçmişinin Roma tarihine kadar uzandığını rahat bir şekilde görüyor ve anlıyorsunuz.

Anemurium kelimesi ise anlam olarak rüzgarlı yer manasına gelmektedir. Anemurium Antik Kenti, aşağı antik kent ve yukarı antik kent şeklinde iki ana kısımdan meydana geliyor. Kilise ile alakalı olan birtakım kalıntı örnekleri, liman caddesi, su kemerleri, hamam gibi alanlar ise ta o zamanlardan günümüze kadar gelmiştir.

  • Anamur Çukurpınar Mağarası

Çukurpınar Mağarası, Anamur ilçesinin merkez kısmına yaklaşık olarak 46 km kadar olan bir uzaklıkta konumlanmış ihtişamlı bir mağaradır. Yaklaşık 4 saat boyunca Çamurlu Yaylası tarafından yürür iseniz Çukurpınar Mağarası’na ulaşabiliyorsunuz. Bu bilgiden anlayacağınız üzere ulaşım gerçekten de çok zor şartlar altında gerçekleşmektedir. Ayrıca bu mağara, derinlik açısından dünya genelindeki en derin mağaraların da ikincisi olma unvanına sahip olan bir mağaradır. Çukurpınar Mağarası’nın derinliği ise 1420 metre olarak belirlenmiştir, bu araştırmayı ve net bir şekilde derinlik konusunu belirleme durumunu ise Boğaziçi Üniversitesi yapmış ve sağlamıştır, bu yüzden de bu bilgi güvenilir bir bilgi olmuştur. Evet, Çukurpınar Mağarası’na ulaşım kesinlikle zor bir şekilde gerçekleşiyor fakat Anamur’a yolunuz düşecek olur ise Çukurpınar Mağarası’nı görmeden, bilmeden asla geri dönmeyin deriz. Şimdiden herkese güzeller güzeli Anamur’da iyi gezmeler diliyoruz! Mersin’in diğer güzel ilçelerinde görüşmek üzere!