Mersin Akdeniz ilçesinde bulunan tarihi yerler nereler? İlçenin önemli yerleri

Mersin’in en güzel ilçelerinden birinden bahsedeceğiz bugün sizlere bu yazımızda. Hangi ilçesi olduğunu tahmin etmişsinizdir siz de az çok aslında, birçok müzesi ve tarihi yeri ile herkesin ilgisini çeken bir ilçe. Adı ile her şeyi ile fazlasıyla özel bir ilçe, evet bildiniz; işte karşınızda birçok güzelliğiyle birlikte Akdeniz ilçesi!

Akdeniz İlçesi

Akdeniz, bundan tam tamına 11 sene öncesinde, yani 2008 senesinde Mersin ili, büyükşehir olduktan kısa bir süre sonra resmi olarak ilçe haline gelmiş ve ilçe olarak kabul edilmiştir. Bu ilçede gezip görebileceğiniz, ilginizi çekecek ve kültürel birikiminize katkı sağlayabilecek birçok yer de mevcuttur. Sakın fotoğraf makinenizi yanınıza almadan yola koyulayım demeyin, emin olun fotoğrafını çekmek isteyeceğiniz birçok doğal güzelliğe rastlayacak ve Akdeniz’in keşfine asla ama asla doyamayacaksınız, e şimdiden bizden söylemesi!

Bugün sizlere bu inceleme yazımızda Akdeniz’in gezilecek yerlerinden ve daha birçok özelliğinden söz etmeye çalışacağız. Tüm bilgiler, yazımızın devamında sizleri bekliyor… Karşınızda Akdeniz gezilecek yerler rehberi

Akdeniz Gezilecek Yerler

  • Mersin Müzesi

Akdeniz gezilecek yerler rehberi konumuz tüm hızı ile başlıyor! Akdeniz gezilecek yerler rehberi konumuzun ilk durağı ise bir müze oluyor: Mersin Müzesi. Mersin ilinin güzeller güzeli Akdeniz ilçesine gelinir de Mersin Müzesi hiç ziyaret edilmez mi… Mersin Müzesi, Akdeniz ilçesinin merkez kısmında olacak şekilde konumlanmıştır bu yüzden de bu müzenin konumunu kolaylıkla bulabilir ve gezebilirsiniz. Arkeolojik ve etnografik tarzda olan eserleri incelemeyi seven biriyim, kültürel gezileri seviyorum, bilgilerime daha çok bilgi katmak istiyorum diyor iseniz eğer, bu müze tam da size göre olmuş oluyor. Mersin Müzesi tam olarak üç ayrı bölüm olacak şekilde meydana getirilmiş. İlk bölümde taş eserler salonu bulunuyor. Burada Roma dönemi ile ilişkilendirilebilecek birçok tarihi eseri inceleyebilirsiniz. İkinci bölüm ise daha çok arkeolojik salon adı ile biliniyor. Burada ise Mersin etrafında yapılmış olan arkeolojik kazılar sonucunda bulunmuş tarihi eserler bulunuyor, burada Bizans Dönemi’ne, Helenistik Dönem’e, Urartular’a ve daha birçok tarihi döneme ait eserler incelemeniz mümkün oluyor. Son bölüm ise etnografik bölüm. 400 küsür etnografik eseri burada rahat bir biçimde incelemeniz mümkün oluyor.

mersin muzesinde neler var
mersin müzesinde neler var?
  • Eski Camii

Eski Camii ise Akdeniz ilçesinin merkez kısmında Camişerif adlı bir mahallede bulunmaktadır. İlçenin merkez kısmında bulunması sebebi sayesinde burayı da kolaylıkla bulabilirsiniz kesinlikle. Bu camii, Bezm-i Alem Valide Sultan, yani Sultan Abdülmecit’in annesi için 1870 senesinde yapılmıştır. Eski Camii’de tek bir minare bulunmaktadır ve yapısı dikdörtgen şeklindedir. Eski Camii, bundan 11 sene önce, yani 2008 senesinde yapılmış olan restorasyon çalışması ile ibadet için açılmıştır. Günümüzde birçok insan hala bu camiide ibadet etmektedir.

  • Mertim Kulesi

Mertim Kulesi, Akdeniz ilçesinin tam olarak merkez kısmında konumlandırılmış olan bir yapıdır. Bir gökdelen olan Mertim Kulesi, tam tamına 52 kattan oluşmaktadır ve fazlasıyla büyüktür. Bu özelliği sayesinde Türkiye’nin en yüksek gökdeleni olma unvanına sahip olmuştur diyebiliriz. Buranın hemen yan tarafındaki kısımda ise Defterdarlık Binası vardır. Bu gökdelen, şu anda otel olarak kullanılıyor.

  • Atatürk Evi ve Müzesi

Atatürk Evi ve Müzesi, Akdeniz ilçesinin tam olarak merkezinde yer almaktadır. Yer aldığı cadde ise Atatürk Caddesi’dir. Bu bina, 1917 senesinde Krizmon vasıtası ile yapılmış olan bir binadır. Hatta 20 Ocak 1925 tarihinde Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve kıymetli eşi Latife Hanım, Mersin’i ziyaret ettikleri sırada burada birkaç hafta kalmışlardır.

Aradan uzun seneler geçtikten sonra ise bu bina Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün anısı için müzeye çevrilmiştir. Bina ise iki farklı kattan oluşmaktadır. İlk katta Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı zamanından kalma fotoğraflarını göreceksiniz, ayrıca Mersin ziyaretleri ile alakalı bilgi ve görseller de bulabilir ve inceleyebilirsiniz. Müzenin ikinci katı yani son katı ise dinlenme amaçlı kullanılmaktadır. Müzenin bu kısmını aynı zamanda da çalışma odası gibi düşünebilirsiniz.

  • Yumuktepe

Yumuktepe, aslında bir höyüktür ve Akdeniz ilçesinin kuzeybatı kısmında konumlanmıştır. Burada farklı medeniyetlere ait olduğu kanıtlanan otuz küsür kat bulunduğu da bilinmekte olan veriler arasında yer almaktadır. Yumuktepe’de ilk yerleşim Neolitik Dönem zamanlarına tekabül ediyor. Buranın diğer dönem ve çağlarda da kullanılmış olan bir höyük olduğu bilinmektedir. Yumuktepe’de bulunmuş olan birçok tarihi eseri Mersin Müzesi’ne giderek inceleyebilmeniz de her zaman için mümkündür diyebiliriz.

akdeniz yumuktepe
mersin akdenizde bulunan yumuktepe tarihi
  • Bezm-i Âlem Valide Sultan Çeşmesi

Bezm-i Âlem Valide Sultan Çeşmesi, konum olarak Eski Camii’nin hemen yakınında, güneybatı yönünde konumlandırılmış olan bir yerdir. Burası, Mersin şehrinde bulunmakta olan en eski İslami yapı olması ile de birçok kişi tarafından bilinmektedir. Bu çeşme, çok ama çok uzun seneler öncesinde, tam tamına 1861 senesinde yapıldı. Çeşmenin hemen üstünde duran kitabede ise Sultan Abdülaziz’e ait olan bir tuğra görebilir ve inceleyebilirsiniz. Bu tarz yerler ilgimi fazlası ile çekiyor diyorsanız bu çeşmeyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz demektir.

  • Akdeniz Dikili Taş

Akdeniz gezilecek yerler rehberi konumuzun son durağı neresi mi? Evet! Son durağımız Dikili Taş oluyor. Dikili Taş, tam olarak Bekirli Mahallesi konumunun güney kısmında kalıyor. Oldukça yüksek olan bu yer, yaklaşık olarak 15 metreyi bulan devasa bir yapı aslında. Genişlik açısından ise 4 metre olduğu net bir şekilde belirtilmiş olan bir bilgidir. Akdeniz’e gittiğiniz zaman mutlaka Dikili Taş’ı bir görmeli ve elbette detaylı bir şekilde incelemelisiniz.

Akdeniz gezilecek yerler rehberi konumuzun burada sonuna geldik. Mersin ilçeleri içinde şimdiden herkese güzel gezmeler ve iyi eğlenceler dileriz!