En Çok Beğenilen Mersin Yemekleri Nelerdir – Genel Özellikleri Neler

MERSİN YEMEKLERİ

Türkiye’nin gerek iklimiyle gerekse insanıyla en sıcak şehirlerinde biridir Mersin. Mersin mutfağı bin bir çeşit lezzetli yemeği ile ev sahipliği yapar. Tarih boyunca da zengin bir kültürel birikime sahip olması dolayısıyla mutfağının çeşitliliğini arttırmıştır. Mersin’in en güzel, en lezzetli yemeklerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Mersin yemekleri ve Mersin’de ne yenir?

MERSİN’DE NE YENİR?

Akdeniz’in incisi Mersin, yemekleri ile oldukça beğenilmektedir. Mutfağının zenginliği, çeşit çeşit yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Mersin’in çeşitli lezzet dünyasında hem Güneydoğu lezzetleri hem de Akdeniz lezzetleri bulmanız mümkündür. Ekşili yemekleri, baharatlı ve acılı lezzetleriyle Mersin yemekleri vazgeçilmez duruma gelmektedir. Eğer Mersin’e gittiğimde ne yemeliyim? Mersin’in nesi meşhur? diyorsanız aşağıda vereceğimiz liste size yardımcı olacaktır. İşte Mersin’in yöresel yemekleri;

  • Tantuni
  • Batırık
  • Kerebiç
  • Tarsus Kebabı
  • Karsambaç
  • Cezerye
  • Yüksük Çorbası
  • Sıkma
  • Dövme Pilavı
  • Babagannuş
  • Arabaşı Çorbası
  • Tarsus Yayla Bandırması

Tantuni

Tantuni; Şüphesiz ki Mersin’in en meşhur, şehrin sembollerinden biri olan lezzettir. Ülkede de önemli bir yerde olan tantuniyi, hemen hemen her şehirde bulmak, yemek mümkündür. Ama tabii ki Mersin’dekinin yerini hiçbir yer tutmaz. Orta kısmı çukur tantuni için özel olan bir sacda sotelenen etin pişmesinin ardından, lavaşla veya ekmek arası olarak servis edilir. Eğer acı seviyorsanız tantuniyi acı biber turşusu ile denemenizi tavsiye ederiz.

Batırık

Batırık; Aslında görüntüsüyle mercimek köftesine benzeye bu lezzet mercimek köfteden biraz daha farklı. Ana maddesi ince bulgur olan bu yemek, kuru ve sıvı olarak yapılabiliyor. Fıstık, susam ve az miktarda tahinle yapılan batırık, Mersin’de yemeniz gereken yemeklerin başında yer almaktadır.

Kerebiç

Kerebiç; Mersin’in Ramazan Tatlısı olarak bilinmektedir. İrmikli kurabiyelerin içi antep fıstığı veya cevizle doldurulur. Kerebiçe lezzetini veren ise çöven köküdür.

Tarsus Kebabı

Tarsus Kebabı; Tarsus kebabı Adana kebabına benzerliğiyle dikkat çeker. Soğan, bu iki kebabı birbirinden ayıran en önemli malzemedir. Tarsus kebabı, et ve soğan birlikteliğini sevenler için lezzetli bir seçenek.

Karsambaç

Karsambaç; Yediğiniz ve bildiğiniz bütün tatlıları unutun 😊 Karsambaç tamamıyla çok farklı bir tatlı. Kar ve pekmezin bir araya geldiği bu tatlı sizlere farklı bir tatlı deneyimi sağlıyor. Yaylalarda daha çok tüketilen tatlıya, Akdeniz meyvelerinin eklenmesine lezzetinin üzerine lezzet katıyor.

Cezerye

Cezerye; Mersinin bir diğer tatlı lezzeti cezerye, baharatlı bir lezzettir. Havuç cezeryenin olmazsa olmazıdır. Karanfil, zerdeçal, tarçın, zencefil gibi baharatlarla birlikte antep fıstığı, ve ceviz de cezeryeyi lezzetli bir tatlı yapıyor.

Yüksük Çorbası

Yüksük Çorbası; Yörenin başka bir lezzetli mi lezzetli, doyurucu yemeği olan yüksük çorbası, mantı çorbası olarak da bilinmektedir. Tereyağı, salça ve et suyu karışımına mantı ve nohutların da eklenmesiyle hazırlanan bu çorba mantı severlerin bayılacağı bir lezzet. Tabii ki de bu lezzetin de en iyisini Mersin’de yiyebilirsiniz.

Sıkma

Sıkma; Sıkma yörük kökenli bir atıştırmalıktır ve genelde kahvaltı da tercih edilir. İncecik açılan hamur sacda pişirilir, hafifçe yağlanır ve içine ister peynir ister patates konularak sarılır. Sıkılıp dürüm şekline getirilen bu lezzet aperatif olarak sadece kahvaltıda değil, her öğünde yiyebileceğiniz bir lezzettir.

Dövme Pilavı

Dövme Pilavı; Aşurelik buğdaydan yapılan pilav, tavuklu veya etli olarak pişiriliyor. Dövme pilavı; aşurelik buğday, nohut isteğe göre kuşbaşı et ile yapılan yemek mersin mutfağına ait oldukça lezzetli bir ana yemektir. Bu pilavı mevlit ve köy düğünlerinde kazanlarda pişirilerek misafirlere servis edilir.

Babagannuş

Babagannuş; Patlıcanlı bir mezedir. Patlıcan gömmesi olarak da bilinen mezenin damağınızda bıraktığı tat sayesinden yemelere doyamıcaksınız. Mersin yöresinde misafir sofralarının olmazsa olmazlarında olan bu mezeyi mutlaka denemelisiniz.

Arabaşı Çorbası

Arabaşı Çorbası; Un ile didiklenen keklik veya tavuk etiyle yapılmaktadır. Zeytinyağı kızdırılıp un ile kavrulur. Sonrasında tavuk suyu ve salça eklenir. En son didiklenmiş olan keklik veya tavuk etleri de katılır ve çorba tamamlanır. Mersin mutfağında, kış mevsimlerinin olmazsa olmazı olan çorba, yanında un ile yapılmış meyane hamuru yenir.

Tarsus Yayla Bandırması

Tarsus Yayla Bandırması; Cevizli Sucuk olarak bilinen bu yemiş genellikle kış aylarında tercih edilir. İçerisinde nişasta, su, ceviz ve üzüm pekmezi bulunmaktadır. Bu sucuk Tarsus cevizleriyle hazırlandığı için oldukça lezzetli bir yemiştir.

mersin yemekleri inceleme
mersin yemekleri inceleme

MERSİN’İN ÜNLÜ DİĞER LEZZETLERİ

Mersin mutfağı öyle geniş ve öyle çeşitlidir ki bu yazıya bu lezzetleri sığdırmamız imkansızdır. Özel günlerde yapılan cibir, şeker helvası, peynir böreği ve ince ekmek gibi lezzetler bunlardan bazılarıdır. Mersin yemeklerinde nar ekşisi sıklıkla kullanılırken Bununla birlikte çökelek ekşisi de sık sık kullanılır.

Mersin’in neyi meşhur? diye soranlar için birbirinden lezzetli bir başka yemek önerilerimiz de şunlardır;

  • Yüzük çorbası
  • Maş çorbası
  • Ovalamaç (Kuru sıkma veya pişi köftesi diye de bilinir. Lezzetli bir hamur işidir.)
  • Mersin balığı ızgarası, yahnisi ve tütsüsü
  • Cızlama
  • Dolaz
  • Çileme
  • Övelemeç
  • Samsıra
  • Mollaç
  • Heleş
  • Yoğurtlu ve yahnili keşkek
  • Pekmezli ekmek
  • Su helvası
  • Gaygana
  • Kavut (Şeker, un ve tahıl kremasıyla hazırlanan bir yemek.)

MERSİN YEMEKLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Mersin’in bu kadar çok çeşitli ve farklı yemeklere ev sahipliği yapmasının nedenlerinden biri de Mersin’in bünyesi altında farklı etnik kökenlere sahip insanların yaşamasıdır. Özellikle Araplar’ın bu yörede fazlasıyla bulunması Arap mutfağının Mersin yemek kültürünün büyük bir bölümünü oluşturmasına neden olmuştur. Çukurova ve Güneydoğu mutfak kültürlerine benzer olsa da kendisine özgü yemek kültürünü de bünyesinde barındırmaktadır.

Mersin yemekleri genellikle acılı, ekşili, salçalı ve bol baharatlı olurlar. Bunun yanında et ise mutfağına çoğuna hakimdir.  Genellikle kuzu ve koyun eti tercih edilir. Dana mersin yemeklerinde pek tercih edilen bir et türü değildir.

Mersin deniz kenarında bir şehir olmasından dolayı burada deniz kültürü de oldukça gelişmiştir. Genellikle balıklar küçük lagos, barbun, dil ve kefaldir. Kabuklu deniz ürünleri de tercih edilmektedir. Ancak her ne kadar Mersin bir deniz şehri olsa da, et yemekleri , deniz ürünlerinden daha çok tercih edilmektedir.

Mersin halkının farklı inanışlara sahip olmasından dolayı bayramları da farklı zamanda kendi örf ve adetlerine uygun bir şekilde kutlanır. Pişirilen yemekler de kişilerin kültürlerine göre değişiklik göstermektedir. Ramazan Bayramında Dövme Pilavı, Koyun Diliyle Yapılmış Söğüş, Kelle Paça Çorbası, Börek çeşitleri, İçli Köfte, tatlı olarak Karakuş ve Sarı Burma yapılırken, Arap Alevileri de özel günlerinde Hırisi, Sıraysır, Kamhi, Mileyhut ve Tarsus Simidi gibi yiyecekler yaparlar.