Mersin valiliği nerededir ve nasıl gidilir? Mersin valisi kimdir?

Mersin Valiliği Hakkında

Mersin valiliği konumu itibari ile oldukça güzel bir yerdedir. Kaymakamlığın çok fazla görevi bulunmaktadır. Mersin Valisi ve Mersin Valiliği hakkında bilgi vermeden önce, kaymakamlık hakkında genel bilgi vermek istiyoruz:

  • Vali, genel olarak hükümet, tüzük ve kanun kararlarının uygulanması noktasında oldukça önemli bir görevi bulunmaktadır.
  • Valiler, gerekli durumlarda genel emirler çıkartabilecekleri gibi, bunları ilan edebilirler.
  • İlin idaresini ve genel gidişini denetlemektedir.
  • Cumhuriyet Bayramındaki törenlerdeki tebrikleri kabul eder.
  • Vesayet yetkilerini kullanabilir.
  • Son olarak, valinin aslında TBMM tarafından atandığında ildeki en rütbeli kişi olduğunu belirtebiliriz.

Mersin Valiliği Nerede?

Mersin valiliği konum itibari ile Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Akkent olarak da geçmektedir. Çalışma saatleri sadece hafta içleri sabah 08.00 ile 17.00 arasındadır. Sizlerin de bildiği gibi, valilikler, hafta sonu hizmet vermemektedir. İletişim için telefon numarasını ise şu şekilde belirtebiliriz: 0324 341 10 23 şeklindedir.

mersin valiligi nerede
mersin valiliği nerede bulunuyor?

Mersin Valisi Kimdir?

Mersin valisi Ali İhsan Su’dur. Bizler de bu noktada, Mersin Valisi hakkında daha detaylı bilgi vermek istiyoruz. 1959 yılının Temmuz ayında doğan Ali İhsan Su, aslen Konyalıdır. Üniversiteden önceki eğitimini Konya’da tamamlayan Ali İhsan Su, üniversite bölümünü Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamlamıştır. Daha sonra master eğitimini tamamlayarak, 1988 yılında Kaymakam Adaylığına girerek, bu sınavı kazanmıştır.

İlk olarak Bitlis bölgesinde, Kaymakam Vekilliği’nde görev almıştır. Daha sonra Ankara – Evren’de hizmet vermiştir. Buradaki hizmetini tamamladıktan sonra 1989 yılında, mesleki amacıyla staj görevini tamamlamak için İngiltere’de eğitim almıştır. Buna bağlı olarak da, çalışmaları sebebi ile pek çok ödül almıştır.

Katılmış olduğu kurslar ise şu şekildedir:

  • AB Fonları konusunda eğitim kurslarına katılmıştır.
  • İnsan Hakları konusundaki eğitim kurslarına katılmıştır.
  • Afet Yönetimi konusundaki eğitim kurslarına katılmıştır.
  • Sınır Mevzuatı konusundaki eğitim kurslarına katılmıştır.
  • Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma konusundaki eğitim kurslarına katılmıştır.
  • Yerel Yönetim Reformları konusundaki eğitim kurslarına katılmıştır.
  • Yönetim konusundaki eğitim kurslarına katılmıştır.
  • Denetim konusundaki eğitim kurslarına katılmıştır.

Ali İhsan Su, yukarıda belirtilen ve daha fazlası olan kurslara ve eğitimlere katılmıştır. Bu şekilde katıldığı bütün kurslarda başarılı bir şekilde eğitimlerini tamamlamıştır.

Ali İhsan Su’yun kariyeri ise şu şekilde ifade edilebilir:

  • 4 Ağustos 2013 yılında Düzce Valisi olarak atandı ve hizmet verdi.
  • 19 Şubat 2015 yılında Şırnak Valisi olarak atandı ve hizmet verdi.
  • 21 Haziran 2017 yılında Mersin Valisi olarak atandı ve hizmet vermeye devam ediyor.

Yabancı dili olan ve şu anda Mersin Valisi olarak hizmet vermeye devam eden Ali İhsan Su, evli ve 3 çocuk babasıdır. Aynı zamanda da İngilizce bilmektedir. Çalışmalarına aralıksız olarak devam eden vali, pek çok kurslara katılarak, eğitimlerini başarılı olarak tamamlamıştır.

Nasıl Vali Olunur?

Mersin valiliği hakkında merak edilen bütün noktaları cevapladıktan sonra, nasıl vali olunacağından bahsetmek istiyoruz:

Öncelikle vali olmak için ilk olarak kaymakam olmak ve bu şekilde görev yapmak gerekiyor. Vali, yönetim açısından oldukça yetkili bir makamdır. İl, ilçe, köyler ve mahallelerin yönetilmesi açısından da oldukça yetkilidir. Dilimize Arapçadan gelen Vali sözcüğü, aslında muhafız ve koruyucu anlamına geliyor. Ataması ise, Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar neticesinde ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nın onay vermesi ile atanmaktadır. İlde bulunan bütün teşkilatlar Vali’ye bağlanmaktadır.

Vali olmak isteyen bir kişi, ilk olarak, başarılı bir şekilde kaymakamlık görevini tamamlaması gerekiyor. Valiler Kararnamesi aracılığı ile atanırlar. Bu şekilde sadece 1 değil, birden fazla vali atanmaktadır. Kaymakamlar arasından, yeterli derecede vali adayı yoksa, il emniyet müdürleri arasından atama yapılabilir. Ancak bu durum, sadece yeterli kaymakam yoksa gerçekleşebilir.

Bölgede, devleti teslim eden valiler, çeşitli yetkililer, günlük hayatı düzenleyebilirler. Okulları tati olmasını sağlayabilir, eğitimde ara olmasını talep edebilirler. Anayasa göre, vali olmak isteyen bir kişinin ortaokul mezunu olması yeterli olmaktadır. Yaş sınırı ise, normal devlet memurlukları ile aynı statüdedir.

Bununla beraber, vali yardımcısı da bulunuyor. Vali yardımcısı, valilerin görevlerini hafifletme amacıyla görev yapmaktadır.

Mersin valisi olarak hizmet veren Ali ihsan Su, tam olarak 21 Haziran 2017 yılında görevine başlamıştır. Şu anda da görevinde hizmet vermeye devam etmektedir.

mersin valilige nasil gidilir
mersin valiliğe nasıl gidilir?

Mersin Hükümet Konağı Hakkında

Bu konağın inşaatı 1901’in sonlarına doğru tamamlanmıştır. Yaklaşık 30 bin kesme taş ile inşa edildiği de, kayıtlarda bulunmaktadır. Ne yazık ki, buranın kim tarafından yapıldığı da belli değildir. Mersin Hükümet Konağı yapıldığı dönemlerde, içerisinde hemen hemen bütün devlet dairelerini barındırmaktadır. Mersin Hükümet Konağı ismi ile 1901 yılından 1986 yılına kadar hizmet vermiştir. Günümüzde ise, ne yazık ki Hükümet Konağı değil, sağlık ocağı olarak kullanılıyor.

Binanın bulunduğu alan Uray Caddesindedir. Geniş bahçe içerisinde şık bir konumda olan bu konağı etrafı demir parmaklıklar ile çevrilmiştir. Ayrıca mersin adliyesi hakkında bilgi almak isterseniz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.