Mersin Çamlıyayla tam bir doğa harikası! Peki bu güzel ilçede ne yapmalı?

Sıradaki gezilecek ilçemiz ise Mersin’in kusursuz ilçelerinden birisi olan Çamlıyayla oluyor. Halk arasında birçok kişi Namrun ismi ile anar bu güzeller güzeli ilgi çekici ve ihtişamlı ilçeyi. Kış mevsiminde 5 bin olan nüfusu yaz mevsiminde 80 bini bile bulmaktadır, Yaz mevimlerinde bu kadar kalabalık olmasının sebebi ise adından da bellidir, yayla. Yaz mevsiminde ailecek yaylaya gidilir, stres atılır, iş güç tutulur, sıcacık aile sohbetleri yapılır, Kış mevsiminin sancılı ayazı burada artık çok ama çok uzaktadır. Yayla havasının yaz serinliğine kapılır gidersiniz, Yaz mevsimi asla bitmesin istersiniz. İşte tam olarak da bu şekildedir Çamlıyayla’nın kişiye hissettirdikleri.

Konumuz: Mersin’in İncisi Çamlıyayla

Adı üzerinde Çamlıyayla ilçesi yaylalık olan bir alan üzerinde son derece güzel bir biçim ve halde konumlanmıştır. Yaz mevsiminde birçok insan bir an olsun düşünmeden, büyük bir heves ve istek ile birlikte Çamlıyayla’ya ailecek ya da tek başına seyahat etmektedir. Mersin, Adana ve Tarsus gibi yerlerin birçok yerlisi yaylaya gelmek amacı ile Çamlıyayla’ya çıkmaktan asla sıkılmaz ve her sene rutin bir şekilde yaylaya çıkılır, vakit geçirilir. İş yapılır. Kış mevsimine hazırlık yaz boyu azim ve çalışkanlık ile sürmeye devam eder ve çalışmaya bir an bile olsa ara verildiği görülmemiştir diyebiliriz. Çamlıyayla insanı her daim özverili ve çalışkandır. Bunun sonuçları da her daim kendini göstermiştir.

camliyayla kalesi
çamlıyayla kalesine nasıl gidilir?

Çamlıyayla bundan 29 sene evvel, 1991 senesinde Tarsus’tan ayrılmıştır ve bu sayede ilçe olarak da anılmaya başlamıştır. İsminden de anlaşılacağı üzere en çok da çamlık bölgeleri ile ilgi çekmekte olan bir yerdir diyebiliriz bu ilçe için aslında. Çamlıyayla’nın lezzetli mi lezzetli domatesleri de meşhurdur, birçok insan bu domatesleri tatmak için de bu güzel ilçeyi ziyaret etmektedir diyebiliriz.

Yaz mevsimi gelip çattığında ise tahmin ettiğiniz üzere yayla turizmi de doğal olarak canlanma, aktifleşme belirtileri gösterir. Yaylalarda bulunan evlerin büyük bir kısmı Kış mevsiminin çetin mi çetin ayazlarında kapatılır, yaz mevsiminin sıcacık parıltılı günlerinde tüm ihtişamı ile yeniden açılır.

Çamlıyayla Gezilecek Yerler Rehberi Konumuz Başlıyor!

  1. Namrun Kalesi

Çamlıyayla gezilecek yerler konumuzun ilk durağı ihtişamlı görünümü ile herkesi büyüleyen ve kendisine çeken Namrun Kalesi oluyor. Namrun Kalesi, Çamlıyayla’nın merkez kısmında konumlanmış olan bir kaledir. Bu özel kale, büyük bir tepenin tam üzerinde bulunması ile bilinir. Yapıldığı dönem asla net olarak bilinmemektedir fakat birçok kişi Orta Çağ zamanında yapıldığını düşünmektedir. Asurlular da Hititler de bu kaleyi savunma amaçlı olarak kullanmıştır, birçok tarihi kaynakta da bu bilgi verilmektedir. Ne yazık ki kalenin yalnızca iki burcu günümüze kadar gelebilmiştir, yolunuz Çamlıyayla ilçesine düşerse Namrun Kalesi’ni ziyaret etmeyi asla unutmayın deriz!

  1. Papazın Bahçesi

Listemizin ikinci durağı ise elbette Papazın Bahçesi oluyor. Mesire alanı mı arıyorsunuz? E buradan daha güzel yer mi var? Papazın Bahçesi adlı yer ise Çamlıyayla ilçesine yaklaşık 11-13 km’lik bir uzaklıkta bulunuyor. Burada bulunmakta olan vadi içerisinde yeşilin büyüsüne kapılabilirsiniz, doğal ortamları çok seviyorum diyorsanız burası tam da sizlik bir yer olmuş oluyor. Şelale sesi, dinlenmelik mesire alanları, balık yetiştirme amacıyla yapılmış olan havuzlar ve çok daha fazlası Papazın Bahçesi’nde sadece ama sadece sizleri bekliyor. Mesire yeri denildiğinde herkesin aklına ilk hep burası gelir. Son olarak şunu da ekleyelim: mesire alanı olarak kullanıldığı gibi fotoğraf çekimleri gibi kültürel ve sanatsal etkinlikler için de Papazın Bahçesi’ni her daim tercihlerinizin ilk sıralarına koyabilir, işlerinizi bu cennetten bir bahçeye benzemekte olan eşsiz yerde yapabilirsiniz.

  1. Çini Göl

E şimdi de sıra geldi Çini Göl’e. Çini Göl, krater göller arasında yer almakta olan dünya harikası bir göl olmaktadır. Birçok fotoğrafçı buraya çekim yapmaya gelir ve birçok insan da burayı görmek için ziyarete gelmektedir. Bolklar Dağları’nın yüksek kesimlerinde yer alır. 20 ila 25 bin kilometrekare kadar geniş bir alanı kaplamaktadır. Derinliği ise 100 metre olarak belirlenmiştir. Çini Göl’ün derinliği diğer bazı göllere oranla daha fazla olduğu için genelde Dipsiz Göl olarak da bilinir. Bu gölün rengi laciverttir, bu yönü ile de birçok insanın dikkatini çeker. Suyu içilebilen göller arasında yer almaktadır. Kampçılar sizi de bu durumda asla unutmadık elbette. Size de büyük bir müjdemiz var! Kamp yapmayı seviyorum diyor iseniz bu gölün kıyı kesimlerinde fazlası ile rahat etme imkanı bulabileceğiniz bir kamp alanı da mevcut bulunuyor. Tabi ki buraya gelirken de fotoğraf makinenizi asla unutmuyorsunuz! Birçok sanatsal fotoğrafa imza atarken oksijeni tüm hücrelerinizde hissetme şansına da erişmiş olacaksınız, daha ne değil mi ama?

camliyayla nereler gezilmeli
çamliyaylada nereler gezilmeli?
  1. Mehribakan Mağarası

Listemizin son durağı neresi dersiniz? Evet evet, elbette son durağımızın da adını direkt olarak bildiniz. Çamlıyayla’da gezilecek yerler rehberi listemizin son yeri ise tüm devasalığı ile Mehribakan Mağarası olmuş oluyor. Mehribakan Mağarası, Çamlıyayla ilçe merkezine bağlı olan Sebil Beldesi içerisinde bulunmakta olan Yukarı Suçatı adlı yerde konumlanmış bir mağaradır. Buraya ulaşabilmek adına yapabileceğiniz tek şey orman yolundan gitmek olacaktır. Karain Mağarası da buraya fazlası ile yakındır. Mağaraları gezmeyi ve incelemeyi seven biri iseniz, tarihe tanıklık etmek sizi mutlu ediyor ise bu tarz yerleri muhakkak gezmeli ve görmelisiniz. Buralara giderken fotoğraf makinenizi de yanınıza almayı sakın unutmayın!

Çamlıyayla’da gezilecek yerler rehberi konumuzun tam da burada sonuna geldik, Mersin’in başka güzel ve gezilecek ilçelerinde görüşmek üzere! Herkese şimdiden iyi gezmeler diliyoruz!