Mersin Kız Kalesi tarihi nedir? Kız kalesinin görünümü ve efsanesi nedir?

Mersin Kız Kalesi

Mersin, tarihi açıdan çok zengin olan bir ildir. Turizmin bu kadar önemli bir yere sahip olması, içerisinde barındırdığı yerlerle alakalıdır. Bu yerlerden bir tanesi de Kız Kalesi’dir. Kız Kalesi, Mersin merkeze yaklaşık 60, erdemli ilçesine ise 21 km uzaklıkta kalmaktadır. Tarihine bakıldığında oldukça zengin olduğu ve çoğu imparatorluğunda orada hüküm sürdüğü görülebilir.

Mersin Kız Kalesi’nde Hangi Devletler Hüküm Sürmüştür

Eski dönemde oranın adı Korykos ve Corycus şeklindedir. Yapımının yaklaşık Milattan Önce 4. Yüzyıl olduğu söylemektedir. Greklerin kurmuş olduğu bu kale, en önemli ve en parlak dönemini Romalılar zamanında yaşamış. Tarih içerisinde ise, şu devletlerin himayesi altında kalmıştır:

  • Osmanlı Devleti
  • Romalılar
  • Bizanslılar
  • Fransızlar
  • Selevkoslar
  • Selçuklular
  • Ermeniler şeklindedir.
mersin kiz kalesi nerededir
mersin kız kalesi nerededir?

Bu kadar devletin hüküm sürmesi, bölgenin ne kadar zengin olduğunu bir kere daha ortaya koymaktadır. Önemli yerleşim merkezi ve aynı zamanda ticaret merkezidir.

Kız Kalesi Görünümü

Kız Kalesi, karadan yaklaşık olarak 200 metre açıklıkta bulunan bir adacık şeklinde konumlandırılmıştır. Sadece Kız Kalesi değil, aynı zamanda da Deniz Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Büyük bir kısmı şu anda hala ayakta ve sergilenmekte. Tahmini 12. Yüzyılda yapılan kalenin uzunluğu 192 metre şeklindedir. En önemli amacı, kalenin dışarıdan gelebilecek ola saldırıları önceden fark etmesi ve buna göre önlem almasıdır.

Kız Kalesi Efsanesi Hakkında

Kız Kalesi hakkında bugüne kadar ortaya atılan pek çok efsane bulunmaktadır. Ancak bizler bu konu hakkında sizlere en çok anlatılanı aktarmak istiyoruz.

Vakti zamanında, Mersin’e hâkim olan bir bey bulunuyormuş. Bu beyin evliliğinden bir kız çocuğu dünyaya gelmiş. O dönemde, oraya ait olan bir gelenek varmış. Buna geleneğe uyarak, kızını daha bebekken alarak bir kahine götürmüş. Kahin, bebeğin geleceği hakkında bilgi verecekmiş. Kahin kız çocuğu 9 yaşına gelince, zehir bir yılan tarafından sokulacağına ve öleceğini gördüğünü söyler. Baba buna çok üzülür ve kahrolur. Kızını çok sevdiği için onu kurtarmak ister. Düşünmeye başlar. Ne yapabilir de, kızını kurtarabilir? Bu kadar düşündükten sonra aklına bir fikir gelir. Denizin ortasına bir kale yaptıracaktır. Kızı da kendi eceli ile ölene kadar bu kalede yaşayacaktır. Hemen bunu gerçekleştirmek ve kızını artık kalede yaşatmak için adamlarına talimat verir. Bir an önce kale yapılacak ve kızı orda yaşayacaktır. Yılanlar suyu sevmediği için kaleye ulaşmak için sudan geçemeyecekler ve kızını güven altında tutacaktır, baba. Fikrinin gerçekleşmesi için artık her şeyi hazırlamıştır.

Kız Kalesi kurulduğu zaman kızını orda yaşatmaya başlar. Ancak kalenin yapılması da günler ve yıllar sürer. Beyin istediği bir kale olduğu zaman artık kızı yaşamaya başlar. Kızı kale içerisinde yaşamakta ve artık karaya hiç ayak basmamaktadır. Beyin kızı 9 yaşını bitirir. 9 yaşını doldurduğu gün, ölmediği ve kahinin gerçekleşmediği için davullu, zurnalı bir eğlence tertip edilir. Bu davete köylüler de olmak üzere bütün halk davet edilir. Köylü kadınlar hediye amaçlar üzüm koyar ve getirirler. Ancak üzümleri toplayıp, koyarlarken, sepeti içerisine gizlice gelen yılanı görmezler. Beyin kızı da üzümü çok sevmektedir. Bu sebeple gelen üzümü hemen odasına almak ister. Herkes dağıldıktan ve eğlence bittikten sonra üzümü kendi başına yiyecektir.

mersin kiz kalesi tarihi nedir
mersin kız kalesi tarihi nedir?

Eğlence bitip, misafirler gittikten sonra kız üzümü yemek için odasına gider. Üzümü yerken, sepetten çıkan yılan kızı sokar ve ölümüne sebep olur.

Günümüzde Mersin’e giden çoğu kişi, Kız Kalesi’ne uğramayı ihmal etmez. Aslında bu hikâyenin bir kısmı, Kız Kulesi, hikâyesine de benzemektedir.

Erdemli Turizmine de Yardımcı

Mersin Kız Kalesi, aynı zamanda Erdemli’nin turizm açısından gelişmesine de yardımcı olmaktadır. Bunun sebebi, Erdemli merkeze sadece 20 km uzaklıkta olmasından kaynaklanmaktadır. Buraya kadar gelmişken cennet cehennem mağaralarını da görmeden geçmeyin. Tarihteki ilk ismi Korykos olarak bilinmektedir. İlk zamanlarda burası bir köy olarak biliniyor ve öyle geçiyordu. Ancak, aynı yıllarda yani 1992 yıllarında burası kasaba olarak adlandırılmaya başlanmış. Aynı zamanda da belediyelik olmuş. Sizler de Mersin Kız Kalesi’ni ziyaret etmek istiyorsanız, Mersin’de gezilecek yerler listenize burayı da not almalısınız. Mersin, gezilecek, görülecek, tarihi ve turistlik açıdan çok zengin bir ildir. Eminiz ki, çok sevecek ve geze geze bitiremeyeceksiniz.

Kız Kalesine Nasıl Gidilir?

Kız kalesine gitmek için eğer Mersin’deyseniz silifke otobüsleri ile rahatlıkla gidebilirsiniz. Eğer kendi arabanız gitmeyi düşünüyorsanız antalya yolunu takip ettiğiniz zaman 1 saat gibi bir sürede kızkalesine ulaşmış olursunuz. Silifke tarafından ise yine silifke otobüsleri yada kendi aracınızla yarım saat gibi bir sürede kızkalesine ulaşabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olan kız kalesine ilgi oldukça fazla. Gerçekten görmeye değer bir yapı olan kız kalesinin tarihi insanı büyülüyor diyebiliriz. Yurt içi ve yurt dışından binlerce insan her sene bu güzelliği görmeye gelmektedir. Ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden birisidir desek yeridir. Ayrıca muhteşem sahili ile tatilcilere unutamayacakları bir yaz deneyimi de yaşatmaktadır. Deniz, kum ve güneşin hakkını burada vereceğinizden eminiz.

Kız kalesinde ayrıca hediyelik eşyalar satan onlarca dükkan da bulunmaktadır. Buralardan kendiniz ve sevdikleriniz için hediyeler alabilir ve orada yaşadıklarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz. Eğer yolunuz Mersin’e düşerse buraya uğramayı kesinlikle ama kesinlikle unutmayın. Sonradan pişman olmamak için hatta gezi planınıza buradan başlamanızı önerebiliriz.