Tarsus Ulu Cami Kentin Simgelerinden Birisi Olmaya Devam Ediyor!

Tarsus Ulu Cami tarih açısından çok büyük önemli bulunmaktadır. Eğer sizler de böyle tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kendini bu bakımdan geliştirmek istiyorsanız, Mersin gezilecek yerler arasında mutlaka Tarsus Ulu Camii’ni eklemenizi öneriyoruz.

Tarsus, artık tarihi ve coğrafi açıdan çok önemli bir yere sahip olan ildir. Günümüzde önemi o kadar bilinmese de, eski çağlarda eminiz ki değeri biliniyordu. Çok fazla medeniyetin yaşadığı ve çok fazla devletin hüküm sürdüğü bu şehir, diğer illere göre tarihi açıdan belki de daha fazla önemi bulunuyor. Farklı inanç grupların ve kültürlerin bir arada yaşadığı bu devir, günümüzde oldukça önemli bir yere sahip.

Burada bulunan yerlerden bir tanesi de Tarsus Ulu Camii’dir. Bu camii, yaklaşık olarak 1579 yılında yapıldığı biliniyor. Yaptıran kişi ise, Ramazanoğlu Beyi olarak bilinen Piri Paşa’nın oğullarından İbrahim’dir. Oldukça heybetli ve görkemli olan bu cami, günümüzde de ilgi çekmeye devam ediyor. Bu cami aynı zamanda , Cami – i Nur ismi ile de bilinmektedir. Cami adından da anlaşılabileceği gibi, Mersin’in Tarsus bölgesinde bulunmaktadır. Tarsus’un kuzey kısmında yer alan cami, eski dönemin kalbi konumundaydı.

tarsus ulu cami nerede
tarsus ulu cami nerede bulunuyor

Zengin süslemeleri ve önemli mimari yapısı ile Türk İslam tarihinin en güzel örneklerini sunmaya devam ediyor. Cami, 2007 yılında restorasyon çalışması adı altında bakım çalışmasına alınmıştır. Günümüzde hala ziyaretçilerini kabul eden ve onları kendine hayran bırakan bir eserdir. Caminin yanında aynı zamanda Halife Me’mun’un mezarı bulunmaktadır. Bu da dini ziyaretçi sayısının artmasına neden olmaktadır.

Tarsus Ulu Camii Hakkında

Avlunun kuzey kısmında 1985 yılına ağıt olan bir saat kule bulunuyor. Bu saat kulesi 1895 yılında yapılmıştır. Avlunun orta kısmına da 1905 yılında bir şadırvan yapılmış. Günümüzde isteyen herkes bu yapıları ziyaret edebiliyor, fotoğraflayabiliyor.

Tarsus Camii’nin en önemli özelliklerinin başında, kesme taştan yapılıyor olması gelmektedir. Kesme taştan yapılan bu caminin her yanı aynı özelliklere sahiptir. Bu sebeple her geçen gün daha fazla ilgi görmeye devam etmektedir. İç mekân sütunları birbirine bağlıdır. Kişiler ziyaret etmek istediğinde ilk olarak Taç Kapı’dan camiye giriş yapabiliyor.

Çeşitli mimari özellikleri içerisinde barındıran bu cami, beyaz mermerden yapılan cami de çok fazla eser bulunuyor. İçerisinde baklava mermer dilimleri bulunuyor. Bunun dışında sadece Taç Kapı’dan değil, aynı zamanda 16 Kubbesi olan, revaklı avludan da giriş yapılabiliyor. Yani toplam da 5 kapıdan giriş yapılabilir.

Tarsus Ulu Caminin Özellikleri

Tarsus Ulu Camii etrafında türbe ve imaret bulunmaktadır. Bunun dışında yukarıda da belirttiğimiz gibi, saat kulesi ve ambar mevcuttur. Bu eserler, sağlam bir şekilde günümüze kadar ulaşmış ve bundan sonra da korunma altına alınacaktır. Her yıl çok fazla ziyaretçi kabul eden bu cami ile zaman yolculuğuna çıkabilir ve eminiz ki, çok memnun kalabilirsiniz.

Türk islam tarihinin en önemli eserleri arasında bulunan bu caminin boyutları 47*13 metre şeklindedir. Genişliği 7.20 metre iken, kuzey ve doğu bölümleri mermer ile kaplanmıştır.

Camiye ilk olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi, abidevi portal ile giriş yapılmaktadır. Burası siyah beyaz mermerler ile süslenmiş ve ziyaretçilerini beklemektedir. Son olarak 5 avlu kaplı yer ve 16 kubbeli kısmı bulunuyor. Bunlar sivri kemerle ile birbirine bağlanarak, sağlam bir hale getirilmiştir. Caminin iç kısımları İran Kemeri isimli sivri yerlerle bağlanmıştır. 2008 yılında ise yeniden düzenlenmek ve tamir edilmek amacı ile restore edilmiştir.

tarsus ulu cami gezilecek yerlerden

Caminin Bulunduğu Yer Hakkında

Cami’nin bulunduğu yer, yukarıda da belirttiğimiz gibi, Tarsus’tur. Tarsus’un merkezinde olan ve eski eserlerin bulunduğu Camii, Nur mahallesindedir. Tarsus merkeze gittiğiniz zaman kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz, konumdadır.

Tarihi Hakkında

Cami, aslında eski dönemdeki bir kilisenin yerine yapılmış ve inşa edilmiştir. Kitabeye göre ise 9. Yüzyılda, Abbasi İmparatorluğu’nun yaptırmış olduğu bir kilise yerine yapılmıştır. İlk dönemlerde burayı Bizans ve Ermeni Krallığı ele geçirmiştir. Ancak daha sonra yukarıda da belirttiğimiz gibi, Ramazanoğlu Beyliği’nin burayı ele geçirmesiyle, Tarsus Ulu Camii inşa edilmiştir. Ramazanoğlu’nun İbrahim Bey’i tarafından günümüzdeki haliyle yaptırılan cami, ziyaretçilerini beklemektedir. İçerisindeki güzellikler ve mimarisi eminiz ki, sizleri çok büyüleyecek ve etkileyecektir.