Mersin Mut ilçesinin doğal güzellikleri nasıldır? İlçenin coğrafi yapısı nedir

Mersin’in Bir Başka İncisi: Mut İlçesi

Bugünün konusu ise Mut ilçesi oluyor. Adı ile sanı ile Mersin’in en güzel ilçelerinden biri burası. Güleryüzlü insanları ve lezzetli yemekleri, gezilecek yerleri ve daha fazlası ile karşınızda küçük ama güzel bir Mersin ilçesi olan Mut… Bu yazımızda sizlere Mut hakkında birçok konuda bilgiler vermeye çalışacağız. Eğer bir gün yolunuz bu ilçeye düşecek olursa bu rehberden yararlanmayı sakın unutmayın, çünkü bu rehber size çok yardımcı olacak. Dilerseniz şimdi yazımıza başlayalım… İlk konumuz ilçenin tarihi ile ilgili bir konu oluyor…

İlçenin Tarihi

Mut ilçesinin tarihine biraz ışık tutalım istedik… Bir yeri tanımanın en öncelikli yolu o yerin tarihini öğrenmekten geçer diye düşünüyoruz. Bu ilçe, Cilalı Taş Devri ve Yontma Taş Devri’nin birçok izini taşıyor. Hatta ilçenin kuruluş zamanı Hititler zamanına kadar dayanıyor. Eski adı Yenikande olan Mut, Yenişehir manasına geliyor. İlçe, milattan önce 334 senesinde Makedonya topraklarına Büyük İskender aracılığı ile kazandırılmıştır. İlçenin günümüzdeki adı yani Mut adı ise bir komutanın adından gelmektedir. Komutanın adı Mut’yos idi. Harun Reşit bir Abbasi halifesiydi. Harun Reşit zamanlarında bu güzel ilçe yani Mut, Müslümanların himayesi altına girmiştir. İshak Paşa’nın Mut Kalesi’ni onarması da bilinen bilgiler arasında yer almaktadır. İlçe hakkındaki tarihi bilgiler bununla da kalmıyor fakat bu konu fazlası ile uzayabileceği için ana bilgiler ile bu konuyu harmanlamak istedik.

mersin mut ilcesi
mersin mut ilçesi konumu nedir

Coğrafi Durum

Sıra Mut ilçesinin coğrafi durumu hakkında çeşitli bilgiler vermeye geldi. Toros Dağları’nın etek kısımlarında yer alan Mut ilçesi, Göksu Nehri’nin kıyı kesimlerinde konumlanmış olan bir ilçe olması ile bilinir. İlçenin doğu kesiminde Silifke’yi görürsünüz, kuzey kesiminde ise Karaman yer alır. İlçe içerisinde hem karasal iklim hem de Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kuraktır. Kışlar ise daha ılık ve yağışlı bir biçimde geçmektedir.

Anlayacağınız burada her mevsim rahat bir şekilde geçer. Kimseyi yormaz, üzmez. Size de şehrin ve ilçenin keyfini sürmek kalır. Ama elbette hava şartları her an değişiklik gösterebilen ögelerdir. Tamamen bu sebeple de hep önlem almış bir şekilde hazırlıklı olmalı ve buna göre bu duruma dikkat ederek hareket etmelisiniz.

Mut Gezilecek Yerler Rehberi

Mut gezilecek yerler rehberi konumuzda birçok ilgi çekici durak olacak… Şimdi arkanıza yaslanın ve gezilecek yerler rehberimize ortak olun, emin olun fazlası ile seveceğiniz birçok yer ilçede siz değerli gezi severleri bekliyor!

  • Dağpazarı Kilisesi
  • Alahan Manastırı
  • Karaekşili
  • Mut Yerköprü Şelalesi
  • Laal Paşa Cami

Dağpazarı Kilisesi

Mersin gezilecek yerler rehberi konusunda ilk durağımız Dağpazarı Kilisesi oluyor. Dağpazarı Kilisesi Mut ilçesinin merkez kesimlerine yaklaşık olarak 30 ila 35 km’lik bir uzaklıkta konumlandırılmış olan bir kilisedir. Bölge içerisinde antik kente ait olan birtakım buluntulara rastlayabilirsiniz. Bizans zamanında yapılmış olan bu kiliseyi kesinlikle ziyaret etmeli ve görmelisiniz. Kilise oldukça ihtişamlı ve devasa bir görünümde olmaktadır, buraya giderken fotoğraf makinenizi yanınıza almayı sakın unutmayın deriz.

Alahan Manastırı

Mut gezilecek yerler rehberi konumuzda ikinci durağımız ise bir manastır oluyor. Alahan Manastırı, Mut ilçesinin merkez kesimlerine yaklaşık 15 ila 20 km olan bir uzaklık içerisinde bulunuyor. Göksu Vadisi’ne yakın olan dik yapılı bir yamacın üstünde bulunan Alahan Manastır’ı kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında her daim yer almayı başarıyor. Buranın 442 senesinde yapılmış olduğu tahminler arasında yer alıyor fakat net bir bilgi arz etmiyor diyebiliriz. Burası bir külliye de aynı zamanda. Bu külliyenin iç kısmında bulunmakta olan Doğu Kilisesi, manastır, Batı Kilisesi gibi yerler mevcut olarak bulunuyor. Keşiş odası ve mezar gibi yerlere de rastlamanız mümkündür. Eğer manastır gibi tarihi yerleri gezmekten hoşlanan biriyim diyorsanız burası sizin için gerçekten güzel bir yer olmuş oluyor. Siz de hemen burayı ziyaret ederek birçok anı biriktirme şansına erişebilirsiniz.

Karaekşili

Mut ilçesine adımınızı attınız, acilen bir dinlenme yeri, mesire alanı mı arıyorsunuz? Karaekşili bu durumda hemen yardımınıza yetişiyor. İlçenin merkez kesimine 3 km olan bir uzaklıkta bulunan bu dinlenme alanına sevdikleriniz ile güzel vakit geçirme amacı ile mutlaka gitmelisiniz. Burası doğal bir güzellik alanı olarak herkesin ilgisini çeken bir alan oluyor. Burada alabalık üretimi yapan bir çiftlik de bulunuyor, ilgilisine duyurulur! Bir küçük bilgi daha verelim: Bu güzel yer, Karaekşili Orman Bakanlığı’nın aldığı karar ile milli bir park ilan edilmiş olan bir yerdir, bu da oldukça gurur verici bir durumdur yöre halkı için.

mersin mut yerkopru selalesi
mersin mut yerköprü şelalesi

Mut Yerköprü Şelalesi

Mut ilçesinde gezilecek yerler bitmiyor neyse ki diyoruz ve heyecanlı bir şekilde yazımıza devam ediyoruz. Siz hiç şimdiye dek Yerköprü Şelalesi’nin güzelliğini gördünüz mü? Çamlıyayla ilçesi gibi mutlaka gitmeniz gereken yerlerden birisi de bu güzel şelale oluyor. İlçenin merkez kesimlerine 35 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Yerköprü Şelalesi, doğal yapılı bir vadinin içerisinde boylu boyunca yer almaktadır. Uzunluk olarak 250 metrelik bir uzunlukta olan bu güzel şelale herkesin görmesi gereken bir doğal güzellik örneği de olmuş oluyor diyebiliriz aslında.

Laal Paşa Camii

Laal Paşa Camii ise ilçenin merkez kesimlerine oldukça yakın olan bir bölgenin iç kısımlarında yer almaktadır. Laal Paşa tarafından yapılan bu Camii, 1390 senesinde yapılmıştır. Kare bir yapısı vardır.

Mersin’in incisi diyebileceğimiz güzeller güzeli Mut ilçesi ile alakalı yazımızın sonuna geldik. Mersin’imizin başka güzel ilçelerinde görüşmek üzere! Şimdiden herkese iyi tatiller diliyoruz… İlçede gezeceğiniz zaman bu detaylı Mut gezilecek yerler rehberi yazısından yararlanmayı sakın unutmayın!