Soli Pompeiopolis Antik Kent Kentin En Güzel Simgelerinden Birisidir!

Soli Pompeiopolis Antik Kent

Mersin denilince, insanların aklına pek çok gezilecek yer geliyor. Tarihin ve coğrafyanın birbiriyle harmanlandığı bu güzel şehirde gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Özellikle tarihe merakınız varsa, Mersin’den ayrılmadan önce Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ni gezmenizi öneriyoruz. Mersin gezilecek yerler arasında olan bu antik kent, tarih severlerin ilgisini çekecek!

Mersin Hakkında Kısaca

Mersin, eski ismi ile İçel olarak da bilinmektedir. Türkiye’nin en kalabalık onuncu ili olan Mersin, içerisinde tarihi ve turistlik yerler barındırmaktadır. Mersin’de gezilip, görülmesi gereken çok fazla yer bulunmaktadır. Doğu Akdeniz’in en büyük şehri olarak bilinen Mersin, turistlik merkez olarak adlandırılıyor. Şehre gittiğiniz zaman her tarafında, eskiye dönük izler görebilirsiniz. Enfes doğası, leziz tatları ve doyulmaz tarihiyle beraber, mutlaka herkesin görmesi gereken bir yer olan Mersin’in en önemli yerlerinin başında ise Soli Pompeiopolis gelmektedir.

Soli Pompeiopolis Antik Kent Nerededir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu antik kentimiz, Mersin’dedir. Mezitli ilçesinin yaklaşık olarak 2 km güney kısmında bulunmamaktadır. İlçe olarak Viranşehir’de bulunmaktadır.

soli pompeiopolis antik kent nerede?

Soli Pompeiopolis Tarihi Hakkında Merak Edilenler

Buranın adın antik kent olarak geçtiği için ilgilenenlerin sayısı çok fazladır. Ancak tarihi konusunda çok fazla kaynak ya da bilgi bulunmamaktadır. Bunun sebebi, tarihin çok eskiye dayanmasıdır. Henüz yazılı kaynakların bile bulunmadığı bölgede, bir belgeye ulaşmak çok zordur. Ancak yapılan çalışmalar ve kazılarda bulunan eşyalar, buranın tarihinin Orta Tunç Çağı’na kadar dayandığını göstermektedir. Aynı şekilde farklı kaynaklar, Astronom Aranos’un burada yaşadığını belirtmektedir.

Soli Pompeiopolis, 8 ila 7. Yüzyıl civarlarında kurulmuştur. Tarihte burayı kuran kişiler şu şekilde belirtilmektedir:

  1. Lindos’lular
  2. Kolonistler
  3. Rodos’lu Koloniciler

Liman kenti olarak adlandırılan Soli Pompeiopolis, Helenistik dönemde oldukça zirvedeydi. Ancak 1 yüzyıl civarında kentin zayıflaması, parlak dönemlerinde sonuydu aslında. Kral halkını göçe zorlayarak, parlak dönemin sonunu ilan etmişti.

Roma dönemine gelen kent, tekrar eski dönemlerdeki gibi parlaklığını yaşamaya devam etmiştir. Günümüzde bu bölge ve çevresi, yerleşik hayat ile doludur.

Bölgenin adının anlamı güneştir. Yani Soli aslında güneş anlamına gelmektedir. Eski dönemde burada yaşamına devam edenler, kendilerine göre sikke bastırıyorlardır. Bastırılan sikkeler ile ticaret yapılıyordu. Hatta günümüzde buraya gezmeye gidenler, ticaretin izlerine rastlayabilirler.

Zaman içerisinde Pompeipolis ve Soli beraber anılmaya başlanmış. Burası eski dönemlerde pekçok savaşa tanıklık etmiştir. M.Ö. 449 yılında, Persler artık buraya hüküm sürmeye başlamışlardı. Ancak bu hükümdarlık M.Ö. 333 yılına kadar devam etti. İskender, buradaki Pers’lerin egemenliğine son verdi.

Bulunan Eserler Hakkında

Aslında yukarıda da belirttiğimiz gibi burası Mersin’in Viranşehir kısmına bağlı bir yer. Asırlar boyunca buraya pek çok devlet adımı artmış ve hüküm sürmüştür. Ancak son olarak 527 yılında meydana gelen büyük bir deprem burayı neredeyse yıkmış. Kent tamamen harap olmuş. Zaman içerisinde burası sürekli olarak yeniden inşa edilmeye çalışılmış. Ancak Sasani ve Arap akınları buna izin vermeyerek, buranın boş bir şehir olarak kalmasına sebep olmuşlardır. Aslında buranın Viranşehir olarak kalmasının sebebi de budur. Yapılan çalışmalar sonucunda burada neredeyse 3 bin yıl öncesine ait çok büyük eserler bulunuyordu. Bu eserlerden bazıları şunlardır:

  1. Roma hamamı
  2. Nekropol
  3. Su kemeri
  4. Tiyatro
  5. Sütunlu cadde
  6. Liman
  7. Kent duvarları vb.

Ancak ne yazık ki bu kalıntıların hepsi ayakta değil. Sergileneler ise şunlar:

  • Hamam kalıntıları
  • Limanlar
  • Aslan, kartal ve insan kabartmaları
  • Su kemeri

Mersin’deki tarihi en net ve en canlı bir şekilde ziyaretçilerine sunan Soli Antik Kenti, içerisinde çok daha fazla tarih bulunuyor. Bölgede çalışmalar halen devam etmekte. Toprağın altında bulunan tarihi kalıntıları çıkartmak adına yapılan çalışmalar yavaş yavaş sonuç vermeye devam ediyor.

soli pompeiopolis antik kente nasıl gidilir?

Soli Pompeipolis’e Nasıl Gidilir?

Soli Pompeipolis’e gitmek için ilk olarak Mersin merkeze gelmeniz gerekiyor. Ülkemizin hemen hemen pek çok şehrinden Mersin merkeze direkt araç bulunuyor. Mersin merkeze geldikten sonra ise yapmanız gereken tek şey, Mezitli ilçesine gelen otobüslere binmek. Mezitli’ye giden araçlarla, Soli Pompeipolis’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Soli Pompeipolis, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Eğer sizler de tarihi seviyor ve böyle yerleri ziyaret etmek istiyorsanız, rotanıza Mersin’i mutlaka eklemeniz gerekiyor. Mersinde bulunan bir diğer antik kent olan anamur antik kent görmek isteyebileceğiniz yerlerden olabilir.