Tarsus Müzesi Tarih Hakkında Çok Önemli Eserler Barındırıyor

Tarsus Müzesi, adından da anlaşılabileceği gibi, Mersin’in Tarsus bölgesinde bulunmaktadır. Tarihi çok seven ve ilgi duyan kişilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir mekân. Arkeoloji ve etnografya müzesi olarak da tanımlanmaktadır. Tarsus Müzesi, haftanın her günü ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Sabah 08.00 ila akşam 17.00 saatleri arasında müzeyi gezebilir, bilgi ve birikimlerinizi genişletebilirsiniz.

TARSUS MÜZESİ

Tarihin ve kültürün bir arada harmanlandığı ve bunun ziyaretçilere en güzel bir şekilde sunulmasını sağlayan, Tarsus Müzesi, yaklaşık 1971 yılında hizmete açılmıştır. Müzenin ilk olarak açılış yeri Kubatpaşa Medresesi’dir. Bundan yaklaşık 27 yıl sonra yani, 1998 yılında müze, aynı binada ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmiştir. Bir süre sonra medrese binası olarak kullanılan müze, ihtiyaçlara cevap veremiyordu. Bunun için 1998 ila 1999 yılları arasında Kültür Bakanlığı tarafından müzenin yeri değiştirildi.

tarsus müzesinde tarihe yolculuk yapmaya var mısın?

Tarsus Müzesi Hakkında

Tasarlanan yeni müze binasında 3 kat bulunuyordu. 1. Kat en üst kat, zemin 2. Kat ve zemin altı da 3. Kat şeklinde sıralanmıştı. Kütüphane, güvenlik, eserler vb. nesneler bulunuyor. Müzede bulunan eserleri ve sayısını şu şekilde belirtebiliriz:

  1. 28176 tane sikke bulunmaktadır.
  2. 5198 tane arkeolojik eser bulunmaktadır.
  3. 1596 tane etnografik eser bulunmaktadır.
  4. 372 tane mühür bulunmaktadır.
  5. 6 tane el yazması eser bulunmaktadır. (kitap olarak)

Buna bağlı olarak da toplam da 35348 tane eser, şu anda Tarsus Müzesi’nde sergilenmektedir.

Müze Hakkında

Tarihi çağlar boyunca, önemli bir tarih ve kültür merkezi olarak anılan Tarsus, Milattan Önce 7000’li yıllardan günümüze kadar önemli bir merkez haline gelmiştir. Yerleşik hayatlara ev sahipliği yapan Tarsus’ta bu sebeple, sergilenecek çok fazla eser bulunmaktadır.

Bölge 17 ila 18. Yüzyıllar arasında yabancı satıcıların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bu da bu yabancıların burayı araştırmaya başlamasına sebep olmuştur. Tarsus sadece kendi  bölgesini değil, aynı zamanda Çukurova’yı da aydınlatan önemli bir merkezdir. Çukurova’nın tarihine de ışık tutan Tarsus’ta bulunan pek çok eşya bu sebeple Çukurova Müze’sine nakledilmiştir. Hatta bunun dışında da 1943 ila 1944 yıllarında yapılan kazılar ve çalışmalar sonucunda bulunan bazı mozaik ve çeşitli eserler şu anda Hatay müzesinde sergilenmekte.

Tarsus Sokak dizaynı, tarihi, coğrafyası veturist kültürü ile ortaya çıkan eserleri, sergileme fırsatı yakalamıştır. Bu da 1969 ila 1970 yılları arasında burada müze kurulmasına sebebiyet vermiştir.

tarsus müzesinde neler var?

Tarsus Müzesi’nde Bulunan Bölümler

Tarsus Müzesi, oldukça büyük bir müzedir. Özellikle, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yerinin daha sonrada değiştirilmesi, daha çok eserin sergilenmesine yardımcı olmuştur. Tarsus Müzesi’nde aslında 2 önemli büyük bölüm bulunmaktadır. Bu bölümleri şu şekilde belirtebilir ve açıklayabiliriz:

  1. Arkeolojik Eserlerin Bulunduğu Salon
  2. Etnografya Teşhir Salonu

Arkeolojik Eserlerin Bulunduğu Salon Hakkında

Bu bölüm, uzun yıllar boyunca Tarsus ve civarında yapılan kazılarda bulunan eserler beraber oluşturulmuştur. Buradaki eserler toplanmış ve teşhir edilerek gruplara ayrılmıştır. Ayrılan gruplar ise şu şekilde:

  1. Kalkolitik Çağı
  2. Tunç Çağı
  3. Demir Çağı
  4. Arkaik Dönem
  5. Klasik Dönem
  6. Helenistik Dönem
  7. Roma Dönemi
  8. Bizans Dönemi şeklindedir.

Teşhir edilme işlemi ise şu gruplarla olmaktaydı:

  • Sikke Teşhir Etme Seksiyonu: Eski dönemlerden itibaren bulunan sikkeler burada ayrılıyor. Yaklaşık Milattan Önce 5. Yüzyıla ait bulunan sikkeler Roma, Bizans ve Pers gibi dönemlere ayrılmakta.
  • Kronolojik Eserler Seksiyonu: Satın alınarak ulaşılan eserler burada belirli bir sıraya konulmaktadır. Bu sıra genellikle Doğu Anadolu, Adana Yöresi, Kalkolitik Çağı şeklindedir. Bu dönemin en önemli eserleri arasında ise taş mühürler bulunmaktadır.
  • Kazılar Seksiyonu: Kazılar aracılığı ile bulunan eserler burada toplanmaktadır. Tunç Çağı döneminde üretilen çömlek, bakır vb. eşyalar burada bulunuyor. Bulunan eşyalar ise şu şekilde: pişmiş toprak ürünleri
  • Pişmiş kandiller, cam bilezikler, mermer mimari parçalar, pişmiş topraktan yapılan ürünlerin başları, kandiller, mermer sütunların kaplaması vb. şeklindedir.

Etnografya Teşhir Salonu

Çukurova’nın önemli bir kültürünü simgeleyen parçalar burada bulunuyor. Buranın halkının çeşitli el işçiliği ürünleri burada sergilenmektedir. Gittiğiniz zaman burada bulunan eşyaların işlemelerine yakından bakabilirsiniz. Para keseleri, savaş aletleri, tüfekler, kadın giysileri, gümüşler, ahşaplar ve bakırlar burada bulunmakta. Sosyal yaşama ait pek çok eşya burada bulunmaktadır. Müze Mersin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.