Mersin Anamur Hava Durumu Genel Olarak Yıl Boyunca Nasıl Değişiyor?

Mersin Anamur hava durumu konusuna değinmeden önce, ilçenin genel konumundan ve coğrafi yapısından bahsetmemiz daha doğru olacaktır. Anamur, Mersin’in bir ilçesidir. Genel olarak yüz ölçümü 1421 km şeklindedir. Bölgenin yükseltisi Sarıtaş Tepesi’ne gelindiğinde 2339 metreye kadar ulaşabilmektedir. Bölgede çok fazla mağara, lapya, düden, dolin, polye ve kör vadi oluşumları bulunmaktadır.

Arazisi dağlık olduğu için engebeli ve dağınıktır. Kıyıdan 10km yükseldiğinde 500 – 1000 – 1500 metrelik dağlar görülmektedir.

Mersin Anamur Hava Durumu

Genel olarak bölgeye Akdeniz iklimi hâkimdir. Bu sebeple sıcaklığın yıl içerisinde çok fazla değiştiğini söyleyemeyiz. Yapılan araştırmalar sonucunda yılın en düşük sıcaklığı 8.8 derece iken, en yüksek sıcaklığı 19.3 derecedir. Ancak bu oranlar kış mevsimine aittir. Yüksek kesimlerde olan bu ölçüler, aşağı kesimlerde değişebilmektedir.

Anamur, Akdeniz kıyı kesimlerinde bulunan bir ilçedir. Burada da Akdeniz ikliminin özellikleri rahatlıkla görülmektedir. İklim tipinin rahat bir şekilde görülmesinin en temel sebebi, Toros Dağlarının burada yükselmesidir.

mersin anamur hava durumu nasıl

Anamur’da Deniz Sıcaklığı Hakkında

Mersin’in Anamur bölgesinde denize çok fazla talep olmaktadır. Buranın Akdeniz’e bağlı olmasından dolayı, sıcaklığın diğer denizlere göre yüksek olduğunu belirtebiliriz. Yaz aylarındaki deniz sıcaklığı en fazla 28 derece olurken, kış aylarındaki deniz sıcaklığı en az 16 derecedir. Ölçümler, yazın Ağustos, kışın ise Şubat ayında yapılmıştır.

Mersin Anamur Hava Sıcaklığı

Anamur hava durumu, 11.4 derece ile Ocak ayının en düşük sıcaklığı olarak kayıt altına alınmıştır. Bölgedeki en yüksek sıcaklık ise Temmuz ve Ağustos aylarında görülmektedir. Sıcaklık değeri ise 28 derecedir. Temmuz ve Ağustos ayındaki sıcaklık denizin etkisi sebebi ile sabittir.

Hava kolay kolay 0 derecenin altına düşmez. Ancak düştüğü durumlarda tarımla uğraşan kişilerin tedbir alması gerekmektedir. Burada çalışan kişiler çeşitli yöntemlerle ürünlerini korumaktadır.

İklimin bu şekilde olmasının sebebi denizden kaynaklanmaktadır. Denizel karakterli olan iklim, yaz ayında nemle birleşmektedir. Yılın en düşük sıcaklığı ise, bölgenin kuzeybatısında görülmektedir. Buradan da anlıyoruz ki, Mersin Anamur hava durumu kıyılar ile yüksek kesim alanları arasında fark etmektedir. Bu fark kış aylarında artmakta, yaz mevsiminde ise düşmektedir. Ölçülen değerlere göre, yıl içerisindeki sıcaklık durumu şu şekildedir:

– Yılın 86 günü sıcaklık 25 derece ve üzerindedir.

– Yılın 73 günü sıcaklık 20 ila 25 derece arasındadır.

– Yılın 77 günü sıcaklık 15 ila 20 derece arasındadır.

– Yılın 130 günü sıcaklık 10 ila 15 derece arasındadır.

Anamur Hava Durumu ve Yağış Nasıldır?

Mersin Anamur hava durumu konusuna değinirsek, yağış konusunu da ele almamız gerekecektir. Yağış miktarı ortalama 1000 m ila 1349.7 mm arasındadır. Yağışın bu şekilde olması, bölgedeki nemliliğin artmasındaki en temel sebeplerinin arasında bulunmaktadır. Deniz kıyısından üst kısımlara doğru çıkınca, yağış miktarı artmaktadır. Anamur’da hava sıcaklığının ve nemin yüksek olması, bölgedeki su ihtiyacını da arttırmaktadır.

Mersin hava durumu olarak bölgede dolu da görüldüğü belirtilmektedir. Ancak bu yağışlar ekinlere, sebzelere ve seralara zarar verebilmektedir. Ortalama 5 ya da 6 yılda bir kar yağışı görülmektedir. Ancak bu kar yağışı yüksek tepelere düşmektedir. Yaylalar ger kış beyaz bir örtü ile kaplanmaktadır. Yaz aylarındaki yaylalar ise sıcaktan kuruma noktasına bile gelebilmektedir.

Kış mevsiminde kıyıdan üst kısımlara çıkınca sıcaklık düşüş göstermektedir. Yükseltiye bağlı olarak küçük farklılıklar olabiliyor.

mersin anamur hava durumu özellikleri neler

Kış mevsiminin ılıman, yağışlı (arada serin ve soğuk) olduğunu belirtebiliriz. Dağların burada bulunması ve kıyıya yakın bir şekilde uzanması, kış aylarında yaşanabilecek olumsuzlukların da önüne geçmektedir. Bu sebeple Anamur bölgesinde, kış zamanında don olayı görülmemekte ya da çok az görülmektedir.

Yaz mevsiminde Anamur’u ele aldığımız zaman, yazın burada yağış olmadığını belirtebiliriz. Yüksek olan kısımlarda lokal yağışlar meydana gelebiliyor.

Kısacası sıcaklık ve yağışın dağlar ile etkili olduğunu belirtebiliriz. Yüksek kısımlarda lokal yağışlar olabilir. Yağış oranlarını yükseltiye göre şu şekilde belirtebiliriz:

1- 1000 metrede: %49

2- 1500 metrede: %46

3- 2000 metrede: %44 şeklinde azalmaktadır.

Anamur’da Rüzgâr

Bölgedeki rüzgâr, kış aylarında kuzeybatı tarafından, yaz döneminde güneybatıdan gelmektedir. Rüzgâr genellikle bölgedeki sıcaklık ve denizden dolayı ılımandır. Yaz aylarında Toros Dağlarından gelen rüzgâr, ılıman ve nemli olduğu için, kıyılarda neredeyse yüzde 100’e yakın bir nemlilik görülmektedir.