Mersin Hava Durumu Yıl Boyunca Nasıldır? Mersin iklimi hakkında bilgiler

Mersin Hava Durumu

Mersin, eski ismi ile İçel olarak da bilinmektedir. Ülkemizdeki en kalabalık şehirlerin aşında gelmektedir. Konum itibari ile Akdeniz Bölgesi boyunca boylu boyunca uzanan Toros dağlarının güney kısmında bulunmaktadır. Yaklaşık 10 kalabalık şehri bulunmaktadır.  Mersin’in büyük bir kısmı yüksek kesimdedir. Ayrıca engebeli arazileri bulunmaktadır. Mersin hava durumu nasıl bu yazımızda ona bakacağız.

Mersin İklimi Nasıl

Mersin hava durumu konusundan bahsetmeden önce, bölgenin iklimi hakkında bilgi vermemiz daha doğru olacaktır. Genel olarak iklim tipi sıcak ve nemlidir. Akdeniz iklimi çok fazla hâkimdir. Genel olarak yazlar aşırı sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı olarak devam etmektedir. Bununla beraber kış aylarında kar yağışı görünmektedir.

Kış aylarında yağış miktarı ortalama 419 ila 1032 şeklindedir. Ancak bu sayı her ilçede değişkenlik gösterebilmektedir. Yıl içerisinde ortalama sıcaklık ise 6 ila 43 derece arasındadır. Kışın en soğuk olduğu zamanlarda ise 6 derecenin altına düşmektedir.

Mersin Bitki Örtüsü Hakkında

Mersin – İçel, bitki örtüsü açısından Türkiye’nin en zengin illeri arasında bulunmaktadır. Ancak arazinin yüzde 5’lik kısmı tarıma uygun değildir. O da bölgenin engebeli olmasından kaynaklanmaktadır. Genel olarak yüzdelik dilimlerle, bitki örtüsü hakkında şunları belirtebiliriz:

  • Yüzde 55’lik kesimi fundalık ve ormanlıklar ile kaplıdır
  • Yüzde 25’lik kesimi dikili ve ekili olan alanlardır
  • Yüzde 15’i mera ve çayır olan alanlardır
  • Yüzde 5’i tarıma elverişli olmayan alanlardır
mersin hava durumu nasil
mersin hava durumu nasıldır?

Bunların dışında bu bitki örtüsüne sahip olan şehir muz ve turunçgillerin yetişmesine de yardımcı olmaktadır. Bunun dışında çok fazla da meyve ağacı bulunmaktadır.

Bitki örtüsü ağırlıklı olarak “Maki”dir. Genellikle ise şu bitkiler görülmektedir:

  • Kuşburnu
  • Böğürtlen
  • Zakkum
  • Yabani zeytin
  • Defne
  • Mersin zakkum
  • Keçi boynuzu
  • Ardıç ağaçları
  • Sedir ağaçları
  • Karaçam ağaçları
  • Kızılçam ağaçları

Mersin Hava Durumu ve Havası

Mersin hava durumu genel olarak ılımandır. 1974 yılından itibaren kayıt altına alınan en düşük sıcaklık 2,5 derecedir. Buna bağlı olarak da bugüne kadar en yüksek sıcaklık ise 15 Temmuz 2007 yılında 38 derece ile kendini göstermektedir. Yılın genel olarak sıcaklığı 22 dereceyi geçmemektedir. Ancak yaz aylarındaki kuraklık ve nem, bölgenin sorunlu bir yaz geçirmesine sebep olmaktadır.

Buna bağlı olarak kış aylarında en fazla yağış 2001 yılında görülmüştür. 2 gün şiddetli bir şeklide süren yağış sırasında metrekare başına 669 kilo yağış düşmüştür. Bu da kayıtlarda 2011 yılındaki sel felaketi olarak geçmektedir.

Mersin İlinde Yağışlar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Mersin çok fazla yağış alan bir bölge değildir. En fazla yağmış 2001 yılında görülmüştür. Yıl içerisindeki en fazla yağış Aralık ayında görülmekte, en az yağış alan ay ise Ağustos olmaktadır.

Yıl içerisinde yapılan çalışmalara göre Mersin’de 1 yılda ortalama 25 – 26 gün hava kapalı olarak geçmektedir. Havanın genel olarak az bulutlu ya da açık olduğunu söylemek mümkündür. Mersin, konumu itibari ile de en fazla güneşlenme süresi olan bölgelerin başında gelmektedir. Güneşlenme sürelerini ise şu şekilde belirtebiliriz:

  • Günlük güneşlenme süresi: 7 saat
  • Yaz aylarında güneşlenme süresi: 10 saate kadar çıkmaktadır.

Yıllık ortalama nem ise aylara göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle % 64 ila % 76 arasındadır.

Mersin hava durumu konusu incelendiğinde, Türkiye’nin en sıcak ili olduğu belirtilebilir. 1892 yılındaki bir belgeye göre, o dönemlerde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının çok sıcak olduğu belirtilmektedir. O dönemde yaz sıcaklarında denize girmek gibi bir alışkanlık ya da aktivite yoktu. Bu sebeple halk, sıcaktan biraz olsun kaçabilmek için, yaylalara doğru hareket etmekteydi. Nüfusunda o dönemde çok az olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekirse, o zaman halk yaylaya gittiğinde şehir neredeyse boş ve ölü olarak gözükmekteydi. Mersin ilinin bu kadar sıcak olmasının sebebi, nem oranının çok fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Mersin ilçeleri için oluşturulan grafikler incelendiğinde, Ocak ve Aralık aylarının son derece yağışlı olduğu ve en az yağışı alan ayın Ağustos olduğu görülmektedir. Ağustos ayının yağışı 5 mm iken, Aralık ayının yağışı 138 mm’dir.

Mersin Hava Durumu Sıcaklık Grafiği Nasıl

Mersin ayının sıcaklık grafiği genellikle yıl içerisinde şu şekilde olmaktadır:

Ortalama Sıcaklık

Ocak 10 – Şubat 11 – Mart 13 – Nisan 17 – Mayıs 20 – Haziran 24 – Temmuz 27 – Ağustos 27 – Eylül 25 – Ekim 21 – Kasım 16 – Aralık 12 derecedir.

Minimum Sıcaklık

Ocak 6 – Şubat 6 – Mart 13 – Nisan 12 – Mayıs 16 – Haziran 20 – Temmuz 24 – Ağustos 24 – Eylül 20 – Ekim 16 – Kasım 11 – Aralık 8 derecedir.

Maksimum Sıcaklık

Ocak 14 – Şubat 15 – Mart 18 – Nisan 21 – Mayıs 25 – Haziran 28 – Temmuz 30 – Ağustos 31 – Eylül 30 – Ekim 27 – Kasım 21 – Aralık 16 derecedir.

Yağış Miktarı(mm)

Ocak 123 – Şubat 89 – Mart 64 – Nisan 42 – Mayıs 32 – Haziran 12 – Temmuz 10 – Ağustos 5 – Eylül 9 – Ekim 49 – Kasım 82 – Aralık 138 mm’dir.

mersin hava durumu ozellikleri
 mersin hava durumu ozellikleri

Mersin Hava Durumu Genel Özellikleri

Mersin hava durumu genel olarak bu şekildedir. Bölgenin coğrafi konumu ise 35 – 11 ve 32 – 56 doğu boylamları ila 36 – 01 ve 37 – 26 kuzey enlemleri arasında yerini almaktadır. Bölgenin yüzölçümü ise 15.853’tür.

Toprakları ise şu şekildedir:

  • %11 ovalar
  • %29 platolar
  • %59 dağlar şeklindedir.

Topraklarının büyük bir kısmı orman ve fundalık ila kaplı olduğu için yağışlı bir kış geçirmektedir, Mersin ili.

Akdeniz İkliminin Genel Özellikleri Hakkında

Bu iklim türü özellikle Güney Marmara, Kıyı Ege ve Akdeniz bölgesinin kıyı şeridinde görülmektedir. Yağış rejimi genel olarak düzensizdir. En az yağış yaz aylarında, en çok yağış ise kış aylarında görülmektedir. Yazlar sıcak ve nemli, kışlar ılık ve yağışlıdır. Nem ve bulutluluk fazladır. Yıl içerisinde sıcaklık farkının en az olduğu mevsim türüdür.

Don olayının görülmesi çok azdır. Sıcaklığın ortalaması enlemden dolayı, Güney Marmara tarafına göre azalmaktadır. Kuzeybatı tarafından da gelen hava akımı sebebiyle sıcaklık gittikçe düşmektedir. Yükseklere gidildikçe sıcaklık azaldığı için çok farklı bitkiler görülür.

  • 0 ila 500 metre: Yaz kuraklığı görülür. Yukarıya doğru çıkıldıkça makiler görülür. Buradaki bitkilerin boyu 2 ila 5 metre arasındadır. Genellikle kocayemi, zakkum ve sandal gibi bitki türleri bulunmaktadır. Bölgedeki toprak yapısı kireçlidir. Bu sebeple cılız ve seyrek bitkiler genellikle burada görülmektedir.
  • 600 ila 1200 metre: Genellikle yamaç ormanları gözükmektedir. Bununla beraber kızılca, karaçam ve meşe ağaçları görülür. Alınan yağıştan dolayı yıkanma görülür.
  • 1200 ila 2100 metre: Yüksek yapılı ormanların bitki örtüsüdür. Yukarıya doğru çıkıldıkça sedir ormanları gözükür. Orman ağaçları burada varlığını göstermektedir. Yükselti burada fazladır. Kalın yapraklı ağaçlar uzun süre varlığını devam ettirir.
  • 2000 ila 2500 metre: İğne yapraklı ağaçlar bulunmaktadır. Yaz ve kış kurumayan otlar bulunur. Buradaki bitkiler varlığını kolay sürdürür. Yaz ve kış kurumayan otlar bulunur.