Yumuktepe Farklı Neolitik Dönemlere Ait Bulguları İle Tarihe Işık Tutuyor

Mersin ve tarih bir arada olan parçalardır. Mersin’in Yumuktepe bölgesi, tarih açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bunun sebebi, buranın tarihinin Neolitik Çağ’a kadar uzanmasından kaynaklanmaktadır. Günümüze kadar bir an bile boş kalmadan, her çağ boyunca ev sahipliği yapmış Yumuktepe, günümüzde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bu sebeple de Mersin gezilecek yerler arasında da oldukça önemli bir öneme sahiptir.

Yumuktepe’nin tarihinin bir anda bu kadar önemli olmasının sebebi, 1937 yılına dayanmaktadır. O tarihinde, araştırmacı John Garstang ve ekibi, burada çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Yapılan çalışmalar ise, höyüğün batı kısmında bulunan kısmın, Neolitik döneme ait eser  barındırmasını fark etmeleri ile başlamıştır. O dönemde yapılan çalışmalar tam olarak aralıksız 2 yıl sürmüştür.

Yumuktepe

Ancak ne yazık ki, günümüzde yapılan mimari ve restorasyon çalışmaları, şu anda Yumuktepe2nin tarihinin yavaş yavaş yok olmasına sebep olmuştur. 2. Dünya savaşında ise, savaş sebebi ile kazılar tamamen durma noktasına gelmiştir. Özellikle bombaların etkisiyle, kaynakların ve çalışmaların büyük bir kısmı imha edilmiştir.

Ancak 1993 yılında Isabella Caneva, çalışmaları yeniden başlatmaya karar vermiştir. Arkeoloji açısından oldukça verimli bir yer olan Yumuktepe, her yıl binlerce turistin ziyaretçi akınına uğramaktadır.

yumuktepe tarihi
yumuktepe tarihi nedir

Yumuktepe’nin Tarihi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu dönemin tarihi aslında eski Hitit’lere kadar dayandırılmaktadır. Yapılan çalışmalar, eski dönemlerde Milat Önce 14402lı yıllara ait bir anlaşmayı ortaya koymaktadır. Burada yapılan anlaşmada, Pitura kentinden bahsedilmektedir. Rivayete göre, burada bahsedilen Pitura kenti, Yumuktepe’dir.

Yumuktepe, eski dönemlerde Milattan Önce 1200’lü yıllarda Mısırlıların göçü sebebi ile büyük bir zarar görmüştü. Bundan sonraki yıllarda gelecek Asur saldırılarında ise ne yazık ki çok fazla şansı yoktu.

Yapılan Çalışmalarda Yumuktepe’de Çıkan Tarihi Bulgular

Sizler de yakından gezdiğiniz zaman, burada bahsedilen izlere rastlayacaksınız. Hatta daha rahat bir şekilde fark edeceksiniz.

Yumuktepe, Mersin’in atası olarak bilinmekte ve o şekilde adlandırılmaktadır. Bundan yaklaşık 10 bin yıl önce, Mersin’in çekirdeğini oluşturan Yumuktepe, aslında Neolitik dönemde çiftçiler tarafından oluşturulmaktaydı. Ardından zamanda her dönemde yerleşim yeri olarak kullanılan Yumuktepe, zaman içerisinde tam 23 metre yükselmiştir.

Yumuktepe tam ortada kalan bir bölgedir. Bir kısmı Suriye’ye, bir kısmı Doğu Akdeniz’e ve bir kısmı da İç Anadolu’ya doğru açılmaktadır. Burada yetiştirilen bitkiler ve sebzeler, toprağın verimli olduğunu göstermektedir. Erken tabakalarında yetişen antep fıstığı ve meşe gibi kalıntılar, zaman içerisinde buranın gür ormanlar ile kaplandığını ortaya koymaktaydı.

Geçmişten günümüze doğru uydulardan alınan görüntüler ise, buranın ne büyük bir değişime şahitlik ettiğini ortaya koymaktaydı. Tektonik değişimler, jeomoformik değişimler, kum hareketleri bunlardan sadece bazılarıdır.

yumuktepe calismalari
yumuktepe çalısmaları

Bulgulardan bazıları;

1-     Erken Neolitik Dönemine Ait Fark Edilenler

Çalışmalar başladığı zaman yaklaşık 80 metre aşağıda, ilk çağlara ait izler hemen bulunmuş. Duvar sıvaları olarak kullanıldığı tahmin edilen parçalar, insanların burayı ahır olarak değil de, yaşamak amaçlı ev olarak kullandığını göstermekte. Taş platformlar, hayvan kemikleri bulunan enkazlardan bazılarıdır. Bölgede bulunan çok sayıda kemiğin, eski dönemlerde burada çok fazla hayvancılık yapıldığını ortaya koymuştur. Bulunan aletler ve çanak çömleklerin büyük bir kısmı ise kemikten yapılmaktaydı.

2-     Orta Neolitik Dönemine Ait Fark Edilenler

Buraya ulaşmak için, sadece 9 metre kazmak yeterli olmuş. Burada odalar ve birbirine açılan kapılar keşfedilmiş. Yapıda genellikle çakıl taşı kullanılmakta. Bu döneme ait eşyalar siyah kaplar, küçük kaseler ve çanak çömleklerdir.

3-     Geç Neolitik Dönemine Ait Fark Edilenler

Bu dönemde artık yavaş yavaş mezarlar ortaya çıkmış. Mezarlar çok iyi bir şekilde dizayn edilmemiş ve iyi korunmamıştır. Kolyeler, süslü çanak ve çömleklere ise bu dönemde rastlanılmaktadır.

Burada belirtilenlere, Yumuktepe’ye gittiğinizde de rastlayabilişiniz. Hatta hepsini kendi gözlerinizle gözlemleyebilirsiniz. Yumuktepe’nin açılış saati 08.00 iken, kapanış saati 17.00 şeklindedir. Haftanın her günü ziyaretçilerine kapılarını açan Yumuktepe’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Mersin’in içerisinde yer alan Yumuktepe, Mersin’in en tarih kokan bölgelerinden biridir. Tarihi yaklaşık 7 bin yıl öncesine uzanan bu höyük neredeyse, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Sizler de bu höyüğü yakından ziyaret edebilir, tarihe bu kadar yakından tanıklık edebilirsiniz. Giriş ücretsizdir. Sevdiklerinizle beraber, yaz kış demeden bu tarihe ev sahipliği yapmış höyüğü görebilirsiniz.

Toroslar ilçesine yaklaşık 1 km uzaklıkta olan Yumuktepe’ye çeşitli ulaşım araçları ile gidebilirsiniz.